SUĐENJE BADŽINOM SINU: Jedini dokaz klimav
Foto: Ana Paunković, EPA

PLJAČKA

SUĐENJE BADŽINOM SINU: Jedini dokaz klimav

Crna Hronika -

Forenzičarka Zorica Đurđević iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NTCK) kazala je da je sa biološkog traga pronađenog na ključu ormarića u kome su se nalazili skupoceni satovi u Popovićevoj kući izolovan DNK profil

Saslušanjem veštaka forenzičara, ali i stručnog savetnika iz oblasti DNK tragova, juče je u Trećem osnovnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje Vojislavu Stojičiću (38), sinu ubijenog policijskog generala Radovana Stojičića Badže, koji je optužen za pljačku vile direktora "Granda" Saše Popovića.

Forenzičarka Zorica Đurđević iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NTCK) kazala je da je sa biološkog traga pronađenog na ključu ormarića u kome su se nalazili skupoceni satovi u Popovićevoj kući izolovan DNK profil. Iako je bio nepotpun, kako je navela, naučnim metodama je utvrđeno da pripada Stojičiću, što je ujedno i glavni dokaz koji je doveo do njegovog hapšenja.

Tragovi kontaminirani

Njenom zaključku usprotivio se stručni savetnik Stojičićeve odbrane, inače redovni sudski veštak iz oblasti DNK tragova Dušan Keckarević, koji je sudu pokušao da skrene pažnju i na mogućnost sekundarnog prenosa DNK tragova.

- Koleginica je rekla da u praksi nije čest prenos biološkog materijala sekundarnim putem, što nije tačno. Moguće je da bude prenet rukom, maramicom ili na neki drugi način, a takođe sam u karijeri imao i slučajeve da su tragovi slučajno kontaminirani od strane istražitelja. Smatram da nepotpuni DNK trag koji tereti Stojičića nije dovoljan dokaz jer se samo na osnovu delimičnog poklapanja ne može nesporno tvrditi da je on direktno ostavio svoj materijal na ključu - kazao je Keckarević.

Na narednom pretresu, koji je zakazan za 1. april, na navode Keckarevića imaće pravo da se izjasni forenzičarka Zorica Đurđević.

Ukradeni satovi

Podsetimo, pljačka Popovićeve vile na Bežanijskoj kosi dogodila se u martu prošle godine, kada je lopov iz kuće odneo sef, kao i nekoliko skupocenih satova i nakit.

Ukradeni sef je posle nekoliko dana pronašao bačen u blizini Popovićeve kuće jedan policajac, za kog je Suzana Popović kazala da je bivši komšija i porodični prijatelj. Stojičić od početka postupka negira krivicu, tvrdeći da mu je sve podmetnuto zbog oca.

Optuženi tvrdi DNK je podmetnut Optuženi Vojislav Stojičić ranije je negirao da je 8. marta 2018. provalio u kuću Saše Popovića na Bežanijskoj kosi. - Namestili su mi hapšenje i podmetnuli su mi dokaze zbog oca. Moj otac je bio general policije i ja sam, kao njegov sin, osetio da me njegova prošlost prati i da će me pratiti, a ne znam zašto je mene policija tačno targetirala. Tvrdim da je DNK koji je navodno nađen na ključu za ormar u kojem su bili satovi podmetnut - rekao je Stojičić.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track