BRATA LUKE BOJOVIĆA UBILI IZ OSVETE: Osuđeni na 148 godina!
Foto: EPA, Vijesti/Savo Prelević

SPECIJALNI SUD

BRATA LUKE BOJOVIĆA UBILI IZ OSVETE: Osuđeni na 148 godina!

Crna Hronika -

Miloš Delibašić, koji je pre godinu dana bio oslobođen optužbi, drugom presudom pred istim sudskim većem osuđen je na 30 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i podstrekivanja na ubistvo

Pripadnici kriminalne grupe za koju je sud utvrdio da stoji iza ubistva rođenog brata Luke Bojovića Nikole u aprilu 2013. u Beogradu, kao i iza likvidaciju Miloša Vidakovića u julu iste godine u Budvi, osuđeni su juče na ukupno 148 godinu zatvora.

Miloš Delibašić, koji je pre godinu dana pred Specijalnim sudom u Beogradu bio oslobođen optužbi da je bio organizator kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistva Bojovića i Vidakovića, juče je za ista krivična dela osuđen na 30 godina zatvora. Odlukom istog sudskog veća, koje je donelo i prvu presudu, kao direktni izvršioci ubistva Nikole Bojovića na po 35 godina osuđeni su Ratko Koljenšić i Saša Cvetanović, zvani Pitbul.

foto: Dragana Udovičić/Arhivska Fotografija

Delibašić miran Bez reči saslušao presudu Miloš Delibašić, koji je pre godinu dana bio oslobođen a danas je osuđen na 30 godina, juče je mirno, bez ikakve reakcije, na klupi za optužene saslušao presudu. Inače, ranije tokom suđenja često je dolazilo do sukoba u sudnici između njega i optuženog Miloša Vojinovića, koji je odlučio sve prizna. Sudija juče nije obrazložio zbog čega je sada odluka o Delibašiću promenjena. - Odlučeno je da jednostavno treba pokloniti veru optuženom svedoku. Dalje se ne bih bavio time, baviću se u presudi - rekao je kratko sudija.

Na 30 godina zatvora, zbog toga što je učestvovao u ubistvu Vidakovića osuđen je Slaviša Novaković, dok je 17 godina robije dobio Miloš Vojinović, koji je s tužilaštvom sklopio sporazum o svedočenju i u potpunosti otkrio na koji je način funkcionisala grupa i ulogu svakog osuđenog u njoj. Godinu dana zatvora dobio je Goran Maletić zbog toga što je bio pripadnik ove kriminalne grupe.

Stotine hiljada za ubistva

- Sudsko veće je većinom glasova donelo odluku da su svi optuženi krivi - rekao je juče na početku izlaganja sudija Vladimir Duruz, što znači da su dva člana veća bila za ovakvu odluku, a jedan od njih protiv. On je naveo da je utvrđeno da su Delibašić i pokojni Slobodan Šaranović organizovali grupu koja je "delovala radi prevlasti u kriminalnoj sredini, ali i sticanja finansijske koristi". Za ova, ali i još četiri planirane likvidacije, među kojima je bila i likvidacija i Filipa Koraća, Šaranović je obezbedio 150.000 evra.

- Iz osvete, na osnovu sopstvenog uverenja da je Luka Bojović umešan u ubistvo njegovog brata Branislava Šaranovića, pokojni Slobodan Šaranović obećao je po 30.000 evra za ubistvo Lukinog brata Nikole - potvrdio je sudija da je motiv ubistva koje se dogodilo u centru Beograda bila osveta. U obrazloženju presude sudija Duruz je naveo da su Nikolu Bojovića pratili i dobro znali njegove navike.

Odbrana ubeđena Presuda će pasti Delibašićev branilac Aleksandar Janjić rekao je juče "da je izvesno da će presuda da padne". - U ovom ponovljenom postupku ništa se novo nije čulo, došlo je do preglasavanja članova veća. Ovo je začuđujuća odluka, doneta je presuda na osnovu nelogičnog iskaza - rekao je Janjić.

foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Ispalili 40 hitaca

Pozivajući se na iskaz sestre pokojnog Marije Bojović, u kom je navela da je Nikola brinuo o njihovom bolesnom ocu, sudija je naveo da su osuđeni dobro znali da će Nikola Bojović i tog jutra pokojnom direktoru zoo-vrta Vuku Bojoviću doneti doručak.

- Sačekali su ga i u njega ispalili 40 hitaca. Potom su se vratili u Crnu Goru, a Šaranović im je isplatio novac - rekao je sudija. Inače, juče u publici nije bilo nijednog člana porodice Bojović, iako su oni redovno pratili postupak.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track