EKSPLOZIJA U RAKITI! NEKO STAVIO BARUT U VOZILO NA GRADILIŠTU HIDROELEKTRANE: Radnik za dlaku izbegao najgoru sudbinu (FOTO)
Foto: Nacionalno udruženje malih hidroelektrana

SUKOB SA MEŠTANIMA

EKSPLOZIJA U RAKITI! NEKO STAVIO BARUT U VOZILO NA GRADILIŠTU HIDROELEKTRANE: Radnik za dlaku izbegao najgoru sudbinu (FOTO)

Crna Hronika -

Jutros oko 7.10 časova dogodila se snažna eksplozija na gradilštu u selu Rakita, gde su nastavljeni radovi na izgradnji mini hidroelektrane, saopštilo je Nacionalno udruženje malih hidroelektrana.

U saopštenju se dodaje da je Radnik Milorad Jovanović pukom srećom izbegao povrede, kada je za sada neidentifikovana osoba, napunila auspuh bagera barutom i ručno pravljenim gelerima, koji je jutros eksplodirao.

Radnici sa gradilišta koji su bili tu, kažu da je radnik čudom ostao nepovređen.

"Bilo je strašno, snažna eksplozija me je gotovo pokosila, od detonacije još uvek ne mogu dobro da čujem, jer mi i dalje bubnji u ušima. Prvo se čula jaka detonacija, a onda je počela da leti kiša gelera oko mene, legao sam na zemlju i srećom nije me pogodio nijedan. Još uvek ne mogu da se smirim, jer se pitam šta još treba da se desi radnicima koji su zaposleni na gradilištu, treba li neko od nas da izgubi život i da li bi onda prestao ovaj govor mržnje i poziv na linč kom smo izloženi", pita se Jovanović.

foto: Nacionalno udruženje malih hidroelektrana

On i kolega mašinista su jutos vizuelno pregledali bager, jer nije bio u funkciji tokom zime, sačekali su da se zagreje kako bi ga prevezli preko ulice. U tom momentu Milorad je krenuo do magacina koji se nalazi prekoputa gde ga je zadesila detonacija

U saopštenju se dodaje da je policija bila na gradilištu u momentu kada se desila eksplozija a onda su došli i forenzičari iz Pirota da bi uzeli uzorke gelera.

U prisustvu policije je otvoren auspuh i nađeno je još ručno pravljanih gelera, koji su mogli da povrede radnike.

"Moram da priznam da mi je bilo čudo što su meštani došli jutros na gradilište, ali nisu nam prilazili kao što su to do sada radili, već su stajali na bezbednoj udaljenosti, kao da su znali šta će se desiti. Sada mi nije svejedno da nastavim sa radom, jer sam postao svestan da ovi ljudi ne prezaju ni od čega", kaže Jovanović.

Šef gradilišta Igor Živković kaže da radnici rade konstantno pod pretnjama, prošle godine je bilo paljeno gradilište, dva puta je potapano, čak je i postavljena bomba na vrata investitora, zapaljen je jedan agregat, meštani su ulazili neovlašćeno na gradilište...

"Postavlja se pitanje šta je još potrebno da se desi pa da vinovnici i organizatori budu procesuirani? Pogledajte samo dokle je doveo govor mržnje. Stradaće neko nevin ko je došao ovde da zaradi svoju platu. Ne razumem dokle će to da ide. Imamo sve potrebne dozvole za rad, ali i dalje nas deo meštana sabotira", kaže Živković.

Investitor mini hidroelektrane advokat Goran Belić kaže da se posle niza pretnji i fizičkih nasrtaja jutros desio pokušaj ubistva na gradilištu.

"Neophodna je reakcija nadležnih organa, jer organizacija ORSP vrši podstrekivanje meštana na vršenje krivičnih dela, koji za štetu mogu da imaju uništavanje ne samo imovine, već i života", kaže Belić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nacionalno udruženje malih hidroelektrana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track