BRUTALNI UBICA ČABA DER U ĆELIJI ČEKA TUŽIOCA! Najviše šanse da ga dobije ima Mađarska! Traže ga i Srbija i Holandija!
Foto: politie.nl

osUmnjičen za tri brutalna ubistva

BRUTALNI UBICA ČABA DER U ĆELIJI ČEKA TUŽIOCA! Najviše šanse da ga dobije ima Mađarska! Traže ga i Srbija i Holandija!

Crna Hronika -

Slučaj Čabe Dera (38), osimnjičenog za tri brutalna ubistva u tri različite zemlje, odnosno pitanje njegove ekstradicije zemljama koje ga potražuju, nalazi se još u rukama javnog tužioca u Pragu. Zahtevi Srbije, kao i Mađarske i Holandije stigli su i oni će, odlučiti o njihovoj - prihvatljivosti.

- Zatim sledi nova faza u procesu donošenja konačne odluke. Der je prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo pravde Češke i dalje u pritvoru - rekao je Vladimir Repka iz češkog Ministarstva pravde za Novosti.

Naime, uskoro sledi odluka češkog Ministarstva pravde o ekstradiciji osumnjičenog za tri ubistva u tri zemlje. U Prag stigli zahtevi Srbije, Mađarske i Holandije. Beograd ga traži zbog ubistva Nebojše Markovića. Češke institucije će morati da izvagaju kome će naposletku Čaba Der biti izručen. U obzir će uzeti, osim njegovog državljanstva, težinu krivičnih dela za koja je tražen, kao i dokaze koje im svaka od zainteresovanih država dostavi.

Podsetimo, državljanin Srbije Čaba Der (39) uhapšen je u Pragu početkom marta. Posle višemesečne potrage lociran je u hotelu "Prag" gde su pronađene i maske koje je navodno koristio, kao i falsifikovani dokumenti i dva pištolja.

Prema dosadašnjim nalazima istrage, dovodi se u vezu sa ubistvima u Beogradu, Budimpešti i u Amsterdamu.

Holanđani traže Dera zbog sumnje da je u restoranu jula prošle godine brutalno ubio Hrvata Ivana Serdarušića (62), koji je imao holandsko državljanstvo i više od 30 godina živeo u ovoj zemlji. Mediji u Holandiji objavili su i snimak na kom se vidi maskirana osoba kako ulazi u italijanski restoran u Amsterdamu, a potom i istrčava sa oružjem. Tvrde da je na snimku Čaba Der, a za informacije o njemu tamošnja policija je nudila i novac.

Nekoliko meseci kasnije, u Budimpešti je, kako se sumnja, brutalno ubio biznismena Lasla V. Prema navodima mađarskih medija, žrtva i ubica su se tog 20. septembra 2018. dovezli na parking na periferiji grada. Kada su izašli iz automobila, ubica je prisilio Lasla da klekne, a potom mu ispalio hitac iz pištolja u glavu. Telo je bacio u obližnji potok i pobegao.

Početkom januara ove godine na Banovom brdu u Beogradu ubijen je Nebojša Marković, koga je sa više hitaca u grudi i glavu iz pištolja CZ-99 upucao Der. Sa snimaka iz sigurnosnih kamera porodične kuće, kao i iz susedstva, jasno se video napadač koji je bio obučen u belu jaknu, sa tamnom kapom na glavi i kako u ruci drži pištolj. Izašao je iz belog "punta", prišao Markoviću na metar i upucao ga, "uz smešak" na licu. Nakon toga, ubica je seo u automobil i nestao u nepoznatom pravcu.

Ubrzo je uhapšen osumnjičeni za saučesništvo u ovom zločinu Alen Cigler, a srpska policija je nedugo zatim otkrila ko je zločinac i raspisala poternicu za Derom. Prema nalazima istrage, prava meta nije bio Marković, već njegov šurak Aleksandar Šarac. Deru je, navodno, obećano 10.000 evra za likvidaciju - 5.000 pre zločina, a ostatak nakon.

U Hagu je, pre izvesnog vremena, održan sastanak predstavnika pravosudnih organa zemalja koje su raspisale poternicu za Čabom Derom. Ispred Srbije sastanku su prisustvovali viši javni tužilac u Beogradu, kao i njegov zamenik, koji vodi slučaj rasvetljavanja ubistva Nebojše Markovića.

- Na sastanku je bilo reči o tome gde će Čaba Der biti procesuiran, odnosno kojoj zemlji će prvo biti izručen, jer su tri države za njim raspisale međunarodne poternice, a uhapšen je u četvrtoj - navodi izvor "Novosti". - On ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Mađari su prvi za njim raspisali Interpolovu crvenu poternicu, jer je kao počinilac zločina identifikovan tri nedelje posle ubistva Lasla V.

Kako saznajemo, na ovom sastanku je bilo reči i o mogućnosti da se Deru za sve zločine sudi na jednom mestu, odnosno u državi kojoj bude prvo izručen. Pored toga, u ovom slučaju će se donekle uvažavati i njegova želja, odnosno izjašnjenje u koju zemlju hoće da bude prebačen.

- Najviše šanse da ga "dobije" ima Mađarska, jer je i njihov državljanin, a tamo mu je i najbliža rodbina kao i devojka - navodi naš sagovornik. (Z. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track