Najnovije vesti

REZULTATI VIŠEG TUŽILAŠTVA U POŽAREVCU: U Braničevskom okrugu po šest ubistava godišnje!
Foto: S.U.

uspeh

REZULTATI VIŠEG TUŽILAŠTVA U POŽAREVCU: U Braničevskom okrugu po šest ubistava godišnje!

Crna Hronika

Dragan Rupar, rukovodilac tužilaštva kaže da se ubistva u ovom kraju Srbije najćčešće dešavaju iz koristoljublja i osvete

Više javno tužilaštvo u Požarevcu, koje je nadležno za Braničevski okrug sa 184.000 stanovnika, predstavilo je rezultate svog rada, a glavna specifičnost ovog područja je to što nema organizovanog narko-kriminala.

Dragan Rupar, zamenik višeg javnog tužioca, koji od početka 2018. rukovodi požarevačkim Višim tužilaštvom kaže da uprkos tome što su zaplene narkotika česte, nema organizovanih kriminalnih grupa koje deluju u tom okrugu.

- To je rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada tužilaštva i policije. Osim čestih zaplena narkotika, najčešće se susrećemo sa ubistvima, pokušajima ubistava, nošenjem oružja, silovanjima i saobraćajnim nesrećama sa smrtnih ishodnom.

U Braničevskom okrugu se u proseku godišnje dogodi pet do šest ubistava, ali smo prošle godine za samo tri nedelje imali čak pet ubistava - kaže Rupar i dodaje da su istrage u ovim slučajevima okončane za dva, tri meseca.

Od pet ubistava koja su se dogodila u novemrbu 2018. dva su već dobila sudski epilog, a motivi za ove zločine su raznoliki.

- Tri ubistva u bila teška, izvršena iz koristoljublja i osvete, dok se jedno dogodilo posle svađe i pijanstva u kafani. Samo jedno je bilo porodično - objašnjava Rupar.

Zaposleni u Višem tužilaštvu neretko se sreću sa bizarnim slučajevima.

- Kao jedan od bizarnijih i zanimljivijih može se izdvojiti ubistvo koje se dogodilo u oktobru 2016., kada je sin ubio majku u njenoj kući, a da bi prikrio tragove, kuću je zapalio. Najpre se mislila da se radilo o požaru nastalom zbog neispravne elektro-instalacije, ali je veštačenjem otkriveno da se radilo o podmetnutom požaru - priča Rupar i ističe da često praktikuju sklapanje sporazuma o priznanju krivice i da su u 2018. 42 odsto postupaka okončano sporazumom, dok je od početka 2019. deset predmeta okončano sporazumom. 

Statistika za 2018. godinu Procenat krivičnih dela x 31.5 % optuženih za nedozvoljen promet drogom x 31.5 % optuženih za nedozvoljeno posedovanje oružja x 13.2 % optuženih za ubistvo x 15.8 % optuženih za teško ubistvo x 2.6% optuženih za silovanje x 2.6% optuženih za obljubu nad nemoćnim licem x 2.6% optuženih za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

(Kurir.rs/ J.I./ Foto:Ilustracija S.U.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...