MARIJA MILOŠEVIĆ SE NE PREDAJE NAKON STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE U TUNISU: Posle pet godina konačno mogu da pomeram ruke!
Foto: Printscreen

optimistična

MARIJA MILOŠEVIĆ SE NE PREDAJE NAKON STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE U TUNISU: Posle pet godina konačno mogu da pomeram ruke!

Crna Hronika -

Profesorka engleskog jezika iz Smedereva koja je 2014. ostala potpuno paralisana kad je preživela nesreću na letovanju u Tunisu kaže da se njena borba najzad isplatila

Prošlo je skoro pet godina otkad je profesorka engleskog jezika iz Smedereva Marija Milošević (36) izgubila svaku nadu da će se radovati životu koji je pred njom. U julu 2014. doživela je saobraćajnu nesreću u Tunisu, koja joj je s lica skinula poslednji znak života. Međutim, negde iza ugla život se skrivao i pomno čekao, a Marija je, hrabro se boreći, uspela da ga pronađe i učini svojim. Izašla je kao pobednik!

Džip u kojem je tog kobnog dana bila sa svojim mužem Ivanom Vasićem i još nekoliko turista iznenada se prevrnuo dok su se vraćali sa izleta u Sahari. Sve čega se Marija posle incidenta sećala bilo je pitanje jedne devojke: "Da li si dobro?"

Potpuno paralisana

Nakon buđenja iz kome hrabra profesorka suočila se s najbolnijom istinom do tada - bila je potpuno paralisana. Telo ju je izdalo, a nije mogla da govori i diše. Počela je da živi kao biljka.

Marija na terapiji
Marija na terapijifoto: Fejsbuk

- Nedavno sam imala drugu operaciju matičnim ćelijama, koja je dobro prošla. Idem na intenzivne fizikalne terapije na klinici u Novom Sadu, elektrostimulacije, pa se vidi pomak. Počela sam da osećam nadlaktice, desnu ruku, a mogu i voljno da kontrolišem desni triceps, mogu da sedim u kolicima, da se oslonim na svoje ruke. Nemam više naslon za glavu i ne vrti mi se i ne padam u nesvest kada me usprave - priča Marija.

Tokom skoro pet godina lečenja, naša sagovornica ističe da su joj najviše pomogle terapije u Dubrovniku i Novom Sadu, kao i da su stručnjaci sa kojima je ovde radila među najboljima.

Neće odustati

- Kad god nemam volju za vežbanjem, odem na terapiju i shvatim da ovo nije uzalud. Bez obzira na to što je povreda jako teška, meni svaka terapija pomaže i neću odustati dokle god budem mogla finansijski i psihički to da podnesem. Čim vidim napredak, odmah se osetim bolje - kaže ova nasmejana devojka i dodaje:

ne odustaje
ne odustajefoto: Fejsbuk

- Ne mogu da očekujem da ću prohodati, ali se nadam da ću pokrenuti desnu ruku. Inače, iako zvuči čudno, najveća želja mi je da kašljem, pošto to sada nije moguće zbog kanile koju imam u vratu i paralisanih trbušnih mišića - objasnila je Marija.

Podsetimo, u julu 2014. godine Marija je sa suprugom Ivanom otišla na letovanje, ne sumnjajući da će joj taj put promeniti život u potpunosti. Po povratku sa izleta, džip u kome su se nalazili prevrnuo se, a naša sagovornica pretrpela je najteže povrede. Ona je posle boravka u bolnici u Tunisu transportovana u Srbiju, ali od borbe za bolji i kvalitetniji život, kao i oporavka, nikada nije odustala, uprkos lošim prognozama.

U krugu porodice Za praznike kod kuće Marija, koja se trenutno nalazi u Novom Sadu, praznike će provesti sa porodicom u rodnom Smederevu. - Sada su sa mnom tata i negovateljica, a kasnije će doći Ivan. Volim što ću biti za praznike sa svojima, nema ništa lepše od kuće, ali sa druge strane, ja sam osoba kojoj prijaju promene i koja voli da upoznaje nove ljude - kazala nam je Marija i istakla da joj je podrška tate, supruga, sestre i prijatelja presudna u njenom oporavku.

RAČUNI ZA POMOĆ Dinarski račun: 160-5400101091046-23, Toza Milošević, Nušićeva 8/35,11300 Smederevo Devizni: DBDBRSBG Banca Intesa ad Beograd, Milentija Popovića 7b,11070 Novi Beograd, Serbia IBAN RS35160543020066131484 Paypal: i.vasicŽgmail.com SMS 255 na 3030

Koje povrede je zadobila Marija - prekid kičmene moždine - prekid trećeg i četvrtog vratnog pršljena - povrede pluća - nije mogla da govori - potpuna paraliza

Gde se sve lečila - Tunis - mesec i po dana - Beograd, VMA - osam meseci - Smederevo - pet meseci - Specijalna bolnica za rehabilitaciju - tri meseca

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: Fejsbuk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track