EPILOG AFERE "IKARBUS": Bivši direktor oslobođen optužbi!
Foto: Nemanja Pančić

PRESUDA

EPILOG AFERE "IKARBUS": Bivši direktor oslobođen optužbi!

Crna Hronika -

Srećko Nijemčević, bivši direktor "Ikarbusa", kao i Mladen i Momir Alvirović posle devet godina proglašeni nevinima pred sudom

Srećko Nijemčević (64), nekadašnji generalni direktor "Ikarbusa", i osmorica njegovih saradnika oslobođeni su pred Višim sudom u Beogradu optužbi da su zloupotrebama službenog položaja oštetili to preduzeće.

Biografija U "Ikarbusu" radio 11 godina Srećko Nijemčević rođen je 1955. godine u Priboju, gde je završio i srednju školu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu i kratko je radio u fabrici "Goša", a zatim i u Vojnotehničkom institutu. U "Ikarbus" je došao 1992. kao direktor razvojno-tehničkih poslova, a 2003. postao je generalni direktor. Šest godina kasnije podneo je ostavku.

Posle devet godina od pokretanja postupka u januaru 2010, sud je ocenio da optužbe po kojima im se sudilo nisu dokazane.

Zloupotrebe

- Nijemčević je bio uhapšen 5. januara 2010. godine. U pritvoru je proveo 21 mesec, nakon čega je bio pušten da se brani sa slobode. Optužnica protiv njega i njegovih saradnika je prethodnih godina nekoliko puta bila menjana - kaže naš izvor i podseća da je policija nakon hapšenja 2010. saopštila da se Nijemčević i ostali sumnjiče da su "Ikarbus" oštetili za 1,2 miliona evra, i to sumnjivom prodajom 166 autobusa.

- Tužilaštvo im je na teret stavljalo da su zloupotrebe činili i prilikom nabavke delova. Međutim, ni ove, kao ni optužbe da su od prodaje autobusa uzimali provizije, nisu dokazane - podseća sagovornik Kurira.

Nisu krivi

Među osumnjičenima koje je sud posle procesa dugog bezmalo čitavu deceniju oslobodio optužbi bili su i Mladen i Momir Alvirović, sinovi poznatog autora i voditelja emisije SAT Mirka Alvirovića, koji je preminuo prošle godine. Suđenje je pred Višim sudom u Beogradu počelo 2013. godine.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Nemanja Pančić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track