MREŽU LAŽI I PREVARA FILIPA GAVRANOVIĆA RAZOTKRILA JE BAŠ NJEGOVA SUPRUGA: Sve sumnje je povezala i shvatila šta se desilo, a zatim je otišla i prijavila muža policiji
Foto: Privatna Arhiva

ubistvo nikole ostojića

MREŽU LAŽI I PREVARA FILIPA GAVRANOVIĆA RAZOTKRILA JE BAŠ NJEGOVA SUPRUGA: Sve sumnje je povezala i shvatila šta se desilo, a zatim je otišla i prijavila muža policiji

Crna Hronika -

Svedočenje Ivane Savović, sada već bivše žene stakloresca Filipa Gavranovića kome se sudi zbog ubistva prijatelja i pekara Nikole Ostojića razotkrilo je tok događaja tokom četiri dana agonije, koliko je trebalo da se makar donekle rasvetli stravičan zločin i otkrije beživotno telo pekara.

Savovićeva je pričala o tome kako se osumnjičeni za ubistvo ponašao, njegovim kontradiktornim izjavama, ali i lažima koje je razotkrila i time rešila nekoliko misterija koje se vezuju za ovaj slučaj.

foto: Privatna arhiva

Stravično ubistvo pekara Nikole Ostojića, do tada bliskog prijatelja osumnjičenog za ubistvo, dogodilo se u novembru 2017. godine. Beživotno telo Nikole Ostojića otkriveno je u staklorezačkoj radnji u vlasništvu osumnjičenog, a istraga je rasplela zamršeno klupko nejasnih činjenica, čemu je znatno doprinelo svedočenje Gavranovićeve bivše supruge Ivane Savović.

Ali, krenimo redom.

Događaj koji je prethodio stravičnom zločinu, a koji se, po svedočenju Savovićeve desio dan ranije, najverovatnije je bio okidač za ubistvo u staklorezačkoj radnji. Nju je tog dana pozvao prijatelj Luka, rekavši joj da moraju hitno da se nađu i porazgovaraju o iznosu od 2.000 evra koje Gavranović duguje već dva meseca.

Savovićeva tada saznaje da je muž, sa kojim je u braku tek mesec dana, slagao da je novac već vratio. Suočava se sa njim i od njega i ona, ali i čovek kome je dužan dobijaju brzopleto obećanje, najverovatnije dato u panici - dug će biti vraćen sutradan, kada naplati navodni posao sa prozorima koje je radio na jednoj kući u Zemunu.

Narednog dana počinje lavina užasa, u kojoj je jedan brak rasturen, nekoliko porodica uništeno i jedan čovek ubijen.

foto: Facebook Printscreen

Kako je Gavranović uspeo da isplete mrežu laži?

Petak, naizgled običan dan u porodici Gavranović. Filip dovozi kući Ivanu s posla oko 15.30. Nedugo zatim, odlazi od kuće uz objašnjenje da ide u Zemun da naplati posao o kom su dan ranije razgovarali i koji će mu pomoći da se iščupa iz dugova.

Nakon toga laži se nižu jedna za drugom. Gavranović je prvo rekao da čeka ženu koja će mu vratiti 200 evra, ni izbliza dovoljno novca za vraćanje duga.

Gotovo vičući brani sumnjičavoj supruzi da ode u staklorezačku radnju. Iz navodnog ubiranja dugova vraća se unezveren i crven u licu, na pitanje odakle mu posekotine, pravda se staklorezačkim zanatom.

Bez objašnjenja nestaje na sat vremena, pa sa sa ostatkom novca za dug vraća, tvrdeći da ga je uzeo u "masonskoj loži".

foto: Marina Lopičić

Najverovatnije jedina istina koju je Gavranović tog dana rekao Ivani bila je da se video sa svojim prijateljem, pekarom Nikolom Ostojićem. Ono što je prećutao jeste da ga je prilikom tog susreta mučki ubio.

- Dao mi je 200 evra i kada sam podigla glavu da ga pogledam ispred sebe sam videla čoveka crvenog lica, mokre kose i preznojanog, sa otečenim zglobovima na šakama i rukama. Uzela sam mu ruke i videla da između prstiju ima posekotine kao od stakla. Rekao mi je "Takav je posao" - prisetila se Ivana na suđenju.

Kako danima niko nije otkrio telo?

Od trenutka kada je Ivana videla ranjene ruke svog supruga pa sve dok policija nije pronašla telo ubijenog Ostojića, Filip je raznim kontradiktornim izgovorima pokušavao sve samo kako Ivana ne bi došla u njegovu radionicu gde je sakrio telo Ostojića.

foto: Privatna Arhiva

Vrata staklorezačke radnje bila su, prema Ivaninim rečima, konstantno zaključana, zavesa je bila navučena, a Nikola je čak preko poruke direktno kazao supruzi da ne dolazi u radnju. Prema njenom svedočenju, radio je sve samo da Ivana ne sazna da je njegova radionica zapravo mesto zločina.

Kada su njih dvoje zajedno sa Nikolinom ženom otišli u stanicu da prijave nestanak, na otvoreno pitanje supruga da li ima veze sa njegovim nestankom, odgovorio je napadom.

- On mi je rekao da sam bolesna, da sam psihopata, kako on ni mrava ne bi zgazio - ispričala je Ivana u sudnici.

Uz to je predlog Nikoline supruge da odu u potragu za Nikolom odmah prihvatio, a kako bi sve izgledalo što uverljivije, kupio je baterijske lampe, pa čak i vodu i čokoladicu za Nikolu kog je prehodno, sumnja se, ubio.

foto: Privatna arhiva

Kako ništa od toga što je uradio nije moglo da umiri crva sumnje, Ivana je supruga naterala da čak i da zajedno odu do radionice, a on je, znajući da je sateran u ćošak, pristao. Odmah sa vrata je primetila da su stvari ispomerane, kao i spuštenu crnu zavesu, za koju kaže da nikada nije tako stajala. Kada se okrenula ka kupatilu, uhvatio ju je za ramena i, kako je ispričala, sklonio odatle.

Čak je u želji da joj skrene pažnju uzeo je komad stakla i posekao se, objašnjavajući prirodu svog zanata i to kako je lako povrediti se, a sve u želji da opravda ranjene ruke.

Sve to bilo je dovoljno da Ivana shvati da se definitivno nešto dešava i da Nikolin nestanak i te kako ima veze sa njenim suprugom.

foto: Marina Lopičić

Zašto je Ivana prijavila muža policiji?

Subota ujutru, četvrti dan od Nikolinog nestanka. Filipove ranjene ruke, povraćanja iz automobila u pokretu, kontradiktorne izjave, izrada 28 prozora za kuću u Zemunu koja ima tek sedam, osam otvora, nestanak novca iz Nikoline kuće baš u trenutku kada Filip namiruje dug od 2.000 evra, napadi umesto odgovora, drhtanje i nagla promena raspoloženja dok borave u radionici... Sve to bilo je dovoljno Ivani da preseče i preduzme nešto.

Iako tek mesec dana u braku a nešto manje od godinu u vezi, zaljubljenost je nije zaslepela i nije želela da zanemari brojne sumnje koje je imala. Otišla je kod svojih roditelja i ispričala dešavanja od prethodna četiri dana, a odatle pravo u policijsku stanicu. Njeno trezveno sagledavanje stvari i analiziranje neuobičajenih postupaka supruga sa kojim je tek uplovila u bračne vode doprinelo je pronalasku Nikolinog tela.

Udovica ubijenog pekara NIkole Ostojića: Filip je stalno tražio pare

Vera Ostojić, udovica izjavila je ranije da je neko vreme pre ubistva primetila da je Filip u finansijskim problemima.

foto: Marina Lopičić

- Nikola mu je nekoliko puta pozajmljivao novac. I to veće sume. A Filip je skoro svaki dan moljakao da iz pekare uzme hiljadu ili dve dinara. Bezbroj puta se ponižavao pred radnicama, kukao je da nema ni dinara i da će brzo vratiti novac. Nikada nije navodio tačan razlog zašto su mu potrebne pare. Samo je uporno ponavljao "Ajde, daj mi pare, samo da završim nešto!" Pare, međutim, nikada nije vratio. Uvek bi nas izradio - tvrdi Vera.

Udovica ubijenog Nikole napominje da Filip nikada nije naveo da je zbog svadbe u finansijskim problemima.

- Filip je voleo da se predstavlja kao neko ko ima mnogo novca, nasleđene nekretnine. Lagao je svoju suprugu Ivanu o svom finansijskom stanju. Na kraju su svi saznali pravu istinu, ali se to, nažalost, kobno završilo po mog Nikolu i po nas kao porodicu - napominje Vera.

(Kurir.rs/Blic,J.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja