ISTRAGA POSLE BOMBE KOJA JE TREBALO DA UBIJE DALIBORA BOGDANOVIĆA: Ništa nije ukazivalo da će doći do napada, ali jedno se zna - amater ne bi mogao da nabavi tako razoran eksploziv
Foto: S.S.

teško pronaći motiv

ISTRAGA POSLE BOMBE KOJA JE TREBALO DA UBIJE DALIBORA BOGDANOVIĆA: Ništa nije ukazivalo da će doći do napada, ali jedno se zna - amater ne bi mogao da nabavi tako razoran eksploziv

Crna Hronika -

U Novom Sadu i dalje traje opsežna akcija prikupljanja operativnih podataka vezanih za počinioca, ali i naručioca napada na Dalibora Bogdanovića (42) zvanog Boća. Kako se saznaje više osoba bliskih Bogdanoviću privedeno je tokom vikenda, ali niko nije zadržan.

Kako navodi"Blic" izvor blizak Bogdanoviću tvrdi da u poslednje vreme ništa nije ukazivalo na to da bi mu mogla biti ugrožena bezbednost.

foto: S.S.

- Nisu mu stizale nikakve pretnje. Da jesu, verovatno bi se drugačije ponašao ili bi se barem trudio da uvek bude u društvu. Sad to i policiji predstavlja problem u pronalaženju počinioca jer nemaju polaznu tačku. Jedino sa čim se spekuliše jeste da je napad na Bogdanovića, na sreću neuspešan, izveo profesionalac – kaže naš izvor i te tvrdnje potkrepljuje činjenicom da je mesto na kome se dogodio incident većim delom pokriveno kamerama.

Dalibor Bogdanović je rekao policiji da ne zna ko je naručio njegovo ubistvo i da se nikome nije zamerio

Prema rečima sagovornika, to je mogao da uradi samo neko dovoljno "hrabar" ili, u šta sumnja, potpuni amater, koji je po nečijem nagovoru podmetnuo bombu pod Bogdanovićev džip.

foto: S.S.

- Ipak smatram da je to delo profesionalca zato što bi neki amater teško mogao doći u posed tako razorne eksplozivne naprave na daljinsko upravljanje. No, policija je koliko znam uzela sve snimke koje su zabeležile kamere sa okolnih lokala i ulaza u zgrade, te se nadam da će počinilac brzo biti identifikovan i uhapšen. Jedino ne znam koliko će biti potrebno policiji da otkrije nalogodavca – priča naš izvor.

Najveća zagonetka istražnim organima, ali i Bogdanovićevoj porodici i prijateljima jeste motiv napada. Dugo o povređenom nije bilo reči u javnosti i nije povezivan u poslednje vreme ni sa jednim krivičnim delom.

Zanimljivo je i to da je baš na dan kada je povređen bio na suđenju kao svedok u procesu koji se vodi protiv Jovana Kecmana zvanog Coja, koji je u bekstvu već pet godina i koji je osumnjičen da je 2014. godine nakon kraće svađe ispred jednog kluba u centru Novog Sada potegao pištolj i pucao baš na Bogdanovića te ga je tom prilikom ranio u ruku i u stomak.

foto: S.S.

- Na suđenju je Bogdanović bio raspoložen i nije odavao nikakve znake zabrinutosti ili straha što je još jedan dokaz da nije ni slutio da bi mogao da se desi napad na njega. Povrh svega, na suđenju je izjavio da ne poznaje napadača, što nije istina, jer je nekoliko puta u javnosti viđen u njegovo društvu. Istina, nisu se družili, ali je sigurno da su se poznavali. Kecman je poznat po tome što je konzumirao drogu i alkohol tako da su ga ljudi iz novosadskog podzemlja nerado angažovali, ili su ga koristili da odradi sitnije poslove zato što je imao podršku navijača FK Novi Sad okupljenih u grupu "Korida", i kojima je slovio za vođu – priča izvor iz policije upoznat sa tokom istrage.

Izvor iz policije tvrdi da je istraga krenula i u pravcu preispitivanja slučaja Teodore Kaćanski, fitnes instruktorke koja je bila u vezi sa Bogdanovićevim prijateljem Nenadom Stevićem. Na Teodoru je pucano 2016. godine u novembru dok je preparkiravala džip "rendž rover" ispred zgrade u kojoj je živela sa Stevićem. Nepoznati ubica na nju je ispalio pet hitaca, od kojih su je pogodila tri i ona je par dana kasnije podlegla povredama u bolnici. Detaljnom policijskom istragom utvrdilo se da je njeno ubistvo bila poruka za Stevića ili da je i sam Stević bio meta, pa da je Teodora ubijena greškom.

foto: Privatna arhiva

Navodno u želji da saznaju istinu, Stević je godinu dana kasnije organizovao otmicu kriminalca Gorana Cvijetića koji se sumnjiči da je pucao u Teodoru.

Cvijetić je otet u naselju Detelinara gde ga je grupa mladića uz pretnju pištoljem prebila i strpala ga u gepek "audija A6". Policija je tada uhapsila Nenada Stevića i Božidara Bosnića, a ostala trojica (Goran Kovačević Goranac, Vladica Rakić i Dalibor Bogdanović) pobegli su sa mesta zločina, ali nekoliko dana kasnije i oni su uhapšeni. Proces protiv osumnjičenih za otmicu Cvijetića i dalje je u toku.

Podsetimo, Bogdanović je povređen u petak, 10. maja, ispred zgrade u kojoj živi u Ulici Ilije Birčanina kada je u njegovom džipu eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod vozačevog sedišta.

Obezbeđivao Nenada Čanka

Bogdanović je bio telohranitelj Nenada Čanka, lidera LSV. Svojevremeno je bio i pripadnik Interventne brigade, a zbog problematičnog karaktera i kontakata sa raznim sumnjivim osobama nakon ranjavanja bio je raspoređen na administrativne poslove u Policijskoj upravi Novi Sad. Jedno vreme vršio je i funkciju komesara za bezbednost FK Vojvodina i više ne radi u policiji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track