Najnovije vesti

ZLOUPOTREBILA SLUŽBENI POLOŽAJ: Bivša direktorka Etnografskog muzeja 11. juna pred sudom
Foto: Stefan Jokić, Youtube Printscreen

ROČIŠTE

ZLOUPOTREBILA SLUŽBENI POLOŽAJ: Bivša direktorka Etnografskog muzeja 11. juna pred sudom

Crna Hronika

Pripremno ročište u postupku protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja Mirjane Menković i odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus" Ranke Dedović zakazano je za 11. jun pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Njih dve se terete da su sa još troje okrivljenih - koji su priznali krivicu, zloupotrebama položaja oštetile muzej za više miliona dinara.

Nakon pripremnog ročišta, na kojem će se okrivljene kratko izjasniti o krivici, sud će zakazati početak suđenja na kojem će detaljno moći da izlože svoju odbranu.

Mirjana Menković tereti se za zloupotrebu službenog položaja, a Ranka Dedović za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Pored njih, ovaj slučaj obuhvata još trojicu okrivljenih koji su s tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica za uslovne kazne zatvora, koje je presudama potvrdio sud.

Predrag Martinović je tako, kao osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "Nju rej", osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo.

Na tri meseca uslovne kazne zatvora, s rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebeščen kao odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastijan MBI", dok je Željko Marković kao odgovorno lice preduzetničke radnje "Houm art" osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom provere od tri godine.

Tužilaštvo nije saopštilo detalje optužnice.

Kako je saopšteno iz policije nakon njihovog privođenja u oktobru prošle godine, Menkovićeva se sumnjiči da je od avgusta 2014. godine do hapšenja, davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrši uplate na račune pomenutih preduzeća, iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica pomenutih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja, navodi se u saopštenju policije.

Nakon toga, kako se dodaje, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...