NEZAPAMĆENA PRIVREDNA AFERA TRESE ITALIJU:Srbin izvozio sok od otrovnih jabuka!
Foto: Shutterstock

Voćarska mafija

NEZAPAMĆENA PRIVREDNA AFERA TRESE ITALIJU:Srbin izvozio sok od otrovnih jabuka!

Crna Hronika -

Srpskom privredniku kolege iz Italije izdavale lažne sertifikate za proizvod koji je sadržao ogromnu količinu patulina - mikrotoksina koji može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije koncentrovani sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski.

Kako prenose italijanski mediji, policija u Pizi uhapsila je osam osoba i stavila katanac na šest preduzeća koja su uvozila ovaj sok, a takođe je i zaplenila imovinu uhapšenih vrednu 6,5 miliona evra.

Prevara

- Koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen za tržište džemova i marmelada u EU, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno prenosio kao organski, dok je sadržao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Prevaru je otkrilo tužilaštvo u Pizi, koje je navelo da su na čelu grupe bili dvojica preduzetnika iz tog grada - preneli su italijanski mediji.

Oni takođe napominju da je deveti član ove organizovane bande srpski državljanin koji je direktor kompanije za proizvodnju ovog soka u Srbiji. On je tesno sarađivao s dvojicom Toskanaca koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

- Srpske vlasti nisu sarađivale sa italijanskim istražiteljima, niti su saopštile da li nameravaju da odgovore na naredbu za određivanje pritvora osumnjičenom. Inspektori ministarstva za poljoprivredu su, pored toga što su zatvorili šest kompanija i zaplenili milionsku imovinu, presreli tovar od 30 tona koncentrovanog soka koji sadrži otrovni patulin. Prisutnost toksina u robi je umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila neverovatnih sedam hiljada po kilogramu - navode mediji.

Povučen iz prodaje

U prodaji je, kako napominju mediji, bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrednosti skoro pet miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje.

- U zatvoru su završila dva brata, vlasnici kompanije "Italijanska hrana SRL", koja prema stavu istražitelja drži monopolsku poziciju na tržištu. Ova kompanija je imala i razvijenu proceduru izbegavanja hemijske kontrole svojih proizvoda - ističu mediji.

Čitav slučaj je razotkriven zahvaljujući inspektorima iz Holandije i Nemačke, koji su posumnjali u poreklo i proizvodnju ovog koncentrovanog soka.

Šta je patulin U opasnosti najviše deca Patulin je mikrotoksin koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi, naročito odojčadi i dece. Izlaganje patulinu povezano je s imunološkim, neurološkim i gastrointestinalnim poremećajima. Ovaj mikrotoksin nastaje iz plesni odnosno gljiva, najčešće iz redova penicilina, a najviše se razvija iz truleži jabuka.

brojke x 8 osoba uhapšeno x 6,5 miliona evra vredna zaplenjena imovina x 1.211 tona otrovnog soka bilo u prodaji

(Kurir.rs/ Ivan Milićević/ Foto: Ilustracija Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track