HAPŠENJE U ITALIJI ZBOG PRIVREDNE AFERE: Pali vlasnici firme za proizvodnju otrovnih sokova! Srbina pomagača čeka pritvor?
Foto: Shutterstock

lisice

HAPŠENJE U ITALIJI ZBOG PRIVREDNE AFERE: Pali vlasnici firme za proizvodnju otrovnih sokova! Srbina pomagača čeka pritvor?

Crna Hronika -

Istražiteljima je bilo sumnjivo što su vlasnici italijanske kompanije, koja je koncentrat soka od otrovnih jabuka iz Srbije plasirala na tržištu EU kao organski proizvod, zaradili za kratko vreme čak 6,5 miliona evra

Braću Valtera i Đorđa Bonfilija, vlasnike kompanije "Italijanska hrana SLR", koji su prvi uhapšeni zbog sumnje da su zajedno sa saučesnikom iz Srbije izvozili koncentrovani sok od trulih i zagađenih jabuka, razotkrio je ogroman profit koji su ostvarili za veoma kratko vreme.

Kako prenose italijanski mediji, uhapšena braća su uz pomoć srpskog državljanina iz naše zemlje izvozili koncentrovani sok od jabuka u kome je pronađena znatna koncentracija štetnog mikrotoksina patulina. Proizvod su potom na evropskom tržištu predstavljali kao organski, ostvarujući profit od 6,5 miliona evra.

- Novac koji su zaradili okarakterisan je kao nefer profit za tako mali vremenski period. Zbog toga se posumnjalo da su u privrednoj aferi učestvovale i druge kompanije, koje su zatvorene. Policija je saznala da su osumnjičeni od 2017. godine sarađivali s preduzećima smeštenim u Salernu - navodi izvor lokalnih medija.

Podsetimo, zbog ove afere uhapšeno je osam osoba i zatvoreno šest italijanskih preduzeća koja su iz Srbije uvozila koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen za tržište džemova i marmelada u EU.

Italijanski mediji su ranije objavili da je deveti član ove organizovane bande srpski državljanin koji je direktor kompanije za proizvodnju ovog soka u Srbiji.

- Srpske vlasti nisu sarađivale s italijanskim istražiteljima, niti su saopštile da li nameravaju da odgovore na naredbu za određivanje pritvora osumnjičenom. Inspektori ministarstva za poljoprivredu su, pored toga što su zatvorili šest kompanija i zaplenili milionsku imovinu, presreli tovar od 30 tona koncentrovanog soka koji sadrži otrovni toksin patulin. Prisutnost toksina u robi je umesto dozovljenih 50 mikrograma po kilogramu bila neverovatnih sedam hiljada po kilogramu - navode mediji.

Povučeni proizvodi Izbegavali hemijsku kontrolu

Kako navode lokalni mediji, u prodaji je bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrednosti skoro pet miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje. - Prema mišljenju istražitelja, kompanija čiji su vlasnici uhapšeni Italijani drži monopolsku poziciju na tržištu. Ovo preduzeće je imalo i razvijenu proceduru izbegavanja hemijske kontrole svojih proizvoda - navode italijanski mediji.

(Kurir.rs/D.Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track