DETALJI DRAME U PATRIJARŠIJI SPC: Bivši  CRKVENJAK Branko  Lučić ukrao 30.000 evra iz Hrama Svetog Save pa smestio drugim đakonima! Ukrao na Vaskrs!
Foto: Stefan Jokić

otkrivamo

DETALJI DRAME U PATRIJARŠIJI SPC: Bivši CRKVENJAK Branko Lučić ukrao 30.000 evra iz Hrama Svetog Save pa smestio drugim đakonima! Ukrao na Vaskrs!

Crna Hronika -

Branko Lučić (42), bivši crkvenjak koji je u sredu upao u Patrijaršiju, uzeo taoce i preteći pištoljem tražio da mu Crkva isplati 200.000 evra, pre dve godine je izbačen iz Hrama Svetog Save u Beogradu jer je učestvovao u krađi 30.000 evra koje su vernici dali kao prilog.

foto: Nebojša Mandić

Prema rečima našeg izvora, uhapšeni crkvenjak je poznat kao osoba koja je sklona lažima, manipulacijama i prevarama, a ljudi iz SPC nemaju lepe reči za njega.

Oteo prilog vernika

- Iz Hrama Svetog Save je 2015. na Vaskrs nestalo 30.000 evra priloga koji su vernici davali prilikom donošenja blagodetnog ognja. Tada je smenjeno čitavo rukovodstvo hrama, a među njima je bio i crkvenjak Branko L. Kako se ispostavilo, upravo je crkvenjak Branko bio organizator te krađe, ali i drugih prevara. U prilog tome ide i činjenica da su gotovo svi smenjeni sveštenici i popovi kasnije vraćeni u službu, ali ne i Branko - objašnjava izvor.

Prema njegovim rečima, Branko je čak otišao toliko daleko da je krišom postavio kamere u ovu svetinju kako bi na delu snimio nekog drugog i okrivio ga za krađu.

zgrada u kojoj je Branko L. držao taoce
zgrada u kojoj je Branko L. držao taocefoto: Stefan Jokić

- Verovatno želeći da zaštiti sebe ukoliko se sazna za krađu novca, on je rešio da uzme stvar u svoje ruke. Ilegalno je postavio kamere na skrovita mesta, nadajući se da još neko, sem njega, krade priloge. Navodno je imao plan da taj video-materijal iskoristi kao dokaz da on nije umešan u kriminal - objašnjava izvor.

Lažno se predstavljao

Prema njegovim rečima, Branko je imao veliku moć manipulacije i često se lažno predstavljao, a koristio je i lažno ime.

- Govorio je ljudima da je radnik BIA i osoba od poverenja patrijarha Irineja i predsednika Srbije. Često je odlazio na razne manifestacije, fotografisao se sa uticajnim ljudima, a potom lakovernim dobrotvorima govorio da je blizak sa njima. Pomoću tih laži on je uspevao da sakupi novac, ali umesto da ga prosledi Crkvi, navodno ga je zadržavao za sebe - kaže izvor i dodaje da je nekadašnji crkvenjak pisao knjige pod imenom Lazar Krstić, u kojima je opisivao događaje iz Crkve, a kasnije je te knjige slao vladikama.

Branko L. je u sredu oko 12 sati došao u Patrijaršiju jer je verovao da će milom ili silom dobiti mnogo novca.

- Znao je da u sedištu SPC postoji blagajna hrama, koji se gradi, i verovatno je mislio da će mu neko dati blagoslov i 200.000 evra jer se predstavio kao čovek koji spasava Kosovo i srpski narod. Međutim, kada je video da mu ova manipulacija neće proći, izgubio je kompas, pa je potegao pištolj. Na sreću, nikoga nije povredio - kaže izvor.

(Kurir.rs/ J.Ivić-M.Branković/ Foto:Stefan Jokić )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track