PRESUDA ZA UBISTVO FEDORA FRIMERMANA ISPRED SPLAVA: Radnici obezbeđenja osuđeni na ukupno 30 godina
Foto: Sonja Spasić

ponovljeno suđenje

PRESUDA ZA UBISTVO FEDORA FRIMERMANA ISPRED SPLAVA: Radnici obezbeđenja osuđeni na ukupno 30 godina

Crna Hronika -

Viši sud u Beogradu izrekao je prvostepenu presudu nakon ponovljenog suđenja četvorici bivših radnika obezbeđenja splava "Saund", optuženih da su prebiili na smrt Fedora Frimermana (30) 25. jula 2013. godine ispred splava, a naneli teške povrede njegovim prijateljima.

Tom presudom osuđen je Negomir Urošević (29) na 8 godina i 4 meseca, Denis Pavlov (43) na 10 godina i 6 meseci, Dušan Davidović (31) 9 godina i 2 meseca, kao i Dušan Mihajlović (42) na 2 godine i 3 meseca.

foto: Damir Dervišagić

Ovo će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su optuženi bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora u aprilu 2017. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Apelacioni sud je tada naložio da se otklone dileme da li je i koje krivično delo izvršeno sa direktnim ili eventualnim umišljajem ili sa svesnim ili nesvesnim nehatom, kao i zbog proupusta koji se tiču bezobzirnog nasilničkog ponašanja optuženih prema Frimermanu i njegovim prijateljima.

foto: Sonja Spasić

Nova presuda će biti izrečena optuženima: Negomiru Uroševiću (29), Denisu Pavlovu (43) i Dušanu Davidoviću (31), kao i Dušanu Mihajloviću (42). Oni se terete za učešće u krivičnom delu teško ubistvo.

Ukinutom presudom njima je u aprilu 2016. godine Viši sud izrekao kazne od 27 meseci do 10 i po godina zbog krivičnog dela teške telesene povrede, iako ih je tužilaštvo teretilo za najteže krivično delo - teško ubistvo.

foto: Sonja Spasić

Viši sud je tada prekvalifikovao krivično delo teškog ubistva sa direktnim umišljajem - na teške telesne povrede sa smrtnom posledicom izvršeno sa svesnim nehatom, jer kako je naveo sudija u obrazloženju presude, nije dokazano da su optuženi imali umišljaj da izvrše krivično delo ubistvo, kao ni teško ubistvo.

Frimeman je nastradao dok je pokušavao da spreči sukob prijatelja i radnika obezbeđenja koji je izbio na splavu. Njegovi prijatelji M. M. i N. G. tada su zadobili teške povrede. Porodica pokojnog mladića ranije se pridružila krivičnom gonjenju optuženih i zbog pretrpljenog duševnog bola zatražila je odštetu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track