MESTO NA KOM JE STRADALO ČETIRI PRIJATELJA MRTVA TAČKA: Put Smrti!
Foto: Kurir, Privatna arhiva

zla kob

MESTO NA KOM JE STRADALO ČETIRI PRIJATELJA MRTVA TAČKA: Put Smrti!

Crna Hronika -

Deonica od Šapca do Mačvanskog Pričinovića, na kojoj su u subotu poginuli Miodrag Jovičić (19), Ivana Bogunović (20), Tanja Lacković (18) i Sara Lolić (18), decenijama odnosi živote

Deonicu puta u Tabanovićima kod Šapca, na kojoj je u subotu stradalo četvoro prijatelja iz Mačvanskog Pričinovića, meštani su prozvali "tačkom smrti", jer gotovo svakodnevno svedoče jezivim saobraćajkama.

Meštani pričaju da put od Šapca prema Mačvanskom Pričinoviću, koji prolazi kroz selo Tabanović, svake godine odnese po nekoliko života. Poslednja u nizu tragedija desila se u subotu, kad je automobil "ford fijesta" sa petoro mladih prijatelja izleteo s kolovoza, prevrnuo se nekoliko puta i udario u betonski stub. Na mestu su poginuli Miodrag Jovičić (19), Ivana Bogunović (20), Tanja Lacković (18) i Sara Lolić (18), dok je njena sestra Maja (20), koja je bila za volanom, jedina preživela.

foto: Privatna Arhiva

Nebezbedna deonica

- Ovaj put je dotrajao. Uzan je, zakrpljen i nebezbedan. Najopasniji je tokom leta, jer tada iz inostranstva dođe dosta ljudi, pa je saobraćaj pojačan. Put je prav i pregledan, pa to mami vozače da dodaju gas, ali dovoljno je da naiđu na neku neravninu i da se desi tragedija - kaže meštanin Tabanovića i dodaje da gotovo niko ne poštuje ograničenje brzine, već da svi voze preko 100. - Pretiču gde stignu, a nije redak slučaj ni da se trkaju - kaže on.

foto: kurir

Meštani pamte bezbroj nesreća, a ova poslednja podsetila ih je na onu iz 2014, kada je takođe poginulo četvoro ljudi.

- "Audi Q7" je nedaleko od mesta gde je bila ova tragedija sleteo s puta i udario u betonsku ćupriju. Poginula je i trudnica. Oni su se vraćali iz porodilišta, gde su išli da vide tek rođenu bebu svoje rođake. I moj komšija je ovde stradao kada ga je pre nekoliko godina, dok je bio na motoru, pokosio auto. Pamtimo i kada je na pružnom prelazu stradalo četvoro, među kojima i dete (12) - kažu meštani.

Oni stariji sećaju se i nesreće od pre 30 godina. Tada su u istom automobilu bili očevi nastradalog Miodraga Jovičića i nastradale Ivane Bogunović.

foto: kurir

- Ivanin otac Dragan bio je u kolima sa Miodragovim ocem. Njih dvojica su tada preživela nesreću, ali sudbina je htela da im decenijama kasnije, na istom putu, poginu deca, i to u istim kolima - sećaju se meštani.

Poispadali iz kola

Oni kažu da ne pamte da je jedna godina prošla a da se nije desila tragedija. - Naše mesto je već odavno poznato po tragičnim saobraćajkama, u kojima su mnogi ostali bez svojih najmilijih. To kao da je ukleti put. Smrt je ovde kao "dobar dan". Trebalo bi nešto preduzeti.

foto: Kurir

Kako saznajemo, uzrok poslednje saobraćajke najverovatnije je neprilagođena brzina. Od siline udarca auto se raspao.

- Maja je bila za volanom. Iza nje je sedela njena sestra Sara. Do nje su bili Miodrag i Ivana, dok je Tanja sedela na mestu suvozača. Sara i Tanja su ispale iz auta i zadobile najteže povrede. Jednoj od njih je bila otkinuta ruka - kaže sagovornik.

Okanović

VOZAČ MORA DA PRILAGODI BRZINU PUTU

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da bi posledice bile znatno manje da ljudi vezuju sigurnosne pojaseve i na zadnjem sedištu. - Ne zavisi sve od vozača, već i od toga u kakvom je stanju kolovoz. Ako nije u idealnom stanju, vozač mora da prilagodi brzinu osobinama puta. Molimo ljude da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu - kaže Okanović.

JEDNA ŽRTVA ISPRAĆENA NA VEČNI POČINAK Sara sahranjena, njena sestra u bolnici

foto: M.Č.

U čitavoj Mačvi juče je vladala tuga. Iz svake kuće neko je otišao na sahranu poginule Sare Lolić (18). Sahrani nije prisustvovala Sarina sestra Maja (20), koja je jedina preživela saobraćajku, jer se sa teškim povredama nalazi u bolnici. U Mačvanskom Pričinoviću juče se videla nepregledna kolona mladih sa svećama u rukama. Očiju crvenih od suza, i dalje ne mogu da prihvate bolnu istinu da njihove drugarice više nema. - Mi smo se ovde svi družili, neko sa Majom, neko sa Sarom. Svi se znamo. Zajedno smo išli u školu - priča u suzama jedna drugarica. Sara je završila treći razred Medicinske škole u Šapcu i u utorak je trebalo da proslavi 18. rođendan. Nije ga dočekala. - Umesto da joj donosimo poklone za punoletstvo, mi joj donosimo vence na grob - jecali su okupljeni drugari. Oni su dodali da im je jedino preostalo da se mole za Sarinu sestru Maju. - Molimo se da preživi. Čula sam se s njom, ona je dobro - kaže drugarica. Tokom sahrane, Sarinoj majci je pozlilo, srušila se od bola. Dok su beli sanduk spuštali u raku, počela je kiša, a začula su se i zvona sa seoske crkve. Niko nije mogao da zadrži suze.

Devojka neutešna

KUPILA MU ODELO ZA SAHRANU

foto: Screenshot

Nataša Stjepanović Marković, devojka nastradalog Miodraga Jovičića, na Instagramu se emotivnom porukom oprostila od njega. Ona je podelila nekoliko njihovih fotografija, kao i snimak na kojem se vidi kako pevaju i ljube se dok u pozadini svira, kako je navela, "njihova pesma". - Naša pesma je upravo ova bila. Danas kada smo ušli u radnju odelo da ti kupimo, sunce moje, počela je pesma "Živim da te volim". Znam da si to bio ti... Život svoj moram nastaviti bez tebe, ali znam da ćeš uvek biti tu negde i da ćeš me paziti jer od sada si ti moj anđeo čuvar - napisala je neutešna devojka.

Sestra očajna

VOLIM VAS ZAUVEK, ANĐELI

foto: Screenshot

Marija Jovičić, sestra Miodraga Jovičića, na svom Instagramu okačila je potresnu fotografiju. Naime, na toj fotografiji nalazi se njen brat sa tri poginule drugarice. Fotografija pokazuje da se četvoro nastradalih poznavalo odmalena i da su zaista bili nerazdvojni. - Anđeli moji, volim vas najviše i zauvek - napisala je Marija ispod slike.

(Kurir.rs/D. Stamenković - M. Čvorić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track