KAMERE SNIMILE KAKO STUDENT MILIJA (20) SA DRUGOVIMA UZIMA MAČ SIBINJANIN JANKA! U policiji su dali veoma ČUDNU izjavu šta se zapravo dogodilo!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Printscreen

ŠOK

KAMERE SNIMILE KAKO STUDENT MILIJA (20) SA DRUGOVIMA UZIMA MAČ SIBINJANIN JANKA! U policiji su dali veoma ČUDNU izjavu šta se zapravo dogodilo!

Crna Hronika -

Milija Čpajak, sin profesora, Jovan S. i Bogdan M. saslušani zbog teške krađe dela spomenika Sibinjanin Janku

Milija Čpajak, sin profesora, Jovan S. i Bogdan M. saslušani zbog teške krađe dela spomenika Sibinjanin Janku

Milija Čpajak (20), student Fakulteta lepih umetnosti i sin Gorana Čpajaka, vajara i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti, osumnjičen je da je sa još dvojicom drugova - Bogdanom M. (25) i Jovanom S. (20), takođe studentima, ukrao mač sa spomenika Sibinjanin Janku u Zemunu!

Kako saznajemo, trojica mladića saslušana su u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da su počinili tešku krađu. Oni su navodno priznali delo, a imali su vrlo čudnu odbranu.

Pušteni iz pritvora

- Nismo hteli da ukrademo mač. Prolazili smo pored spomenika i zastali da ga pogledamo. Videli smo da mač može lako da se skine. Skinuli smo ga i ostavili pored. Potom smo otišli - navodno je rekao na saslušanju jedan od osumnjičenih.

Prema rečima našeg izvora, oni su potom tvrdili da su se ubrzo vratili do spomenika Sibinjanin Janku.

- Pošto smo skinuli mač, pomislili smo da bi neko drugi mogao da ga uzme. Zbog toga smo odlučili da se ponovo vratimo do spomenika i da uzmemo mač. Odneli smo ga, ali smo hteli sutradan da ga odnesemo u opštinu i predamo nadležnima - ispričali su osumnjičeni.

Nakon saslušanja, trojica mladića puštena su da se brane sa slobode.

- Oni nisu ranije osuđivani i veoma su mladi. Takođe, priznali su delo, pa je odlučeno da im se ne određuje pritvor. Ipak, istraga o ovom slučaju se nastavlja. U daljem toku postupka biće saslušani nadležni iz opštine, kao oštećena strana. Biće saslušano i nekoliko svedoka - kaže naš izvor i dodaje da se sumnja da su mladići u trenutku krađe bili pod dejstvom alkohola.

foto: Privatna Arhiva

Snimile ih kamere

Podsetimo, mač sa spomenika slavnom vojskovođi, koji je otkriven 22. jula, nestao je u noći između utorka i srede. Sigurnosne kamere snimile su krađu, pa su dvojica osumnjičenih Milija Čpajak i Jovan S. uhapšeni iste večeri.

- S njima je privedena i jedna devojka, ali je ona nakon saslušanja u policiji puštena. Bogdan M., treći osumnjičeni, uhapšen je juče - kaže sagovornik.

Mnoge je šokirala činjenica da je mač sa spomen-obeležja ukrala grupa studenta.

- Jedan od njih studira vajarstvo, drugi arhitekturu. Od njih se ovako nešto nije očekivalo. Prvo smo pomislili da su mač ukrale osobe da bi ga pretopile i prodale kao sekundarnu sirovinu, ali to nije bio slučaj - kaže izvor.

Ko je bio Janoš Hunjadi BRANILAC BEOGRADA

Janoš Hunjadi, kod nas poznat kao Sibinjanin Janko, bio je tamiški župan, severinski ban, vojvoda Erdelja, kapetan Beograda od 1444. do 1446. i namesnik Kraljevine Mađarske. Odbranio je Beograd u bici protiv vojske sultana Mehmeda Drugog Osvajača kod Beograda 1456. Tri nedelje posle pobede, u okolini Beograda, pa tako i u kampu Hunjadijeve vojske, izbila je kuga, kao posledica velikog broja nepokopanih leševa. Hunjadi je oboleo i preminuo 11. avgusta 1456. u Zemunu.

Kurir.rs/J. S. - J. R. - J. I. Foto:BETA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track