KOFER PUN KUBANSKIH CIGARA: Carinici na aerodromu sprečili Beograđanina da u zemlju unese 2.000 komada
Foto: Carina Srbije

sprečen šverc

KOFER PUN KUBANSKIH CIGARA: Carinici na aerodromu sprečili Beograđanina da u zemlju unese 2.000 komada

Crna Hronika -

Carinici su u saradnji sa policijom 2. avgusta 2019. godine na beogradskom aerodromu sprečili pokušaj jednog putnika da u prtljagu prenese čak 1.900 kubanskih cigara.

Neprijavljene cigare pronađene su kod putnika koji je doputovao iz Havane, preko Paname i Frankfurta, a kada je preuzeo prtljag uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu koji je namenjen za putnike koji nemaju ništa da prijave.

foto: Carina Srbije

Putnici se na aerodromu prema slobodnoj volji opredeljuju za prolaz kojim žele da krenu i mogu da izaberu crveni – u kome prijavljuju robu za carinjenje ili zeleni – ukoliko nemaju ništa da prijave.

Međutim, to ne znači da kontrole u zelenom kontrolnom prolazu neće biti.

foto: Carina Srbije

Tako su carinici odlučili da detaljnije pregledaju prtljag 36-godišnjeg Beograđanina koji je smatrao da nema ništa da prijavi i imali su šta da vide.

Putnik je u prtljag zapakovao gotovo 2.000 kubanskih cigara, iako je prema važećim propisima dozvoljeno preneti svega 50 komada.

foto: Carina Srbije

Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara ''monte kristo'' još 500 komada, ali su se tu našle i cigare ''romeo julija'' – 200 komada i čak 700 raznih vrsta cigara marke ''kohiba'' od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017.

Na pitanje zašto je sa tolikom količinom cigara ušao u zeleni kontrolni prolaz, putnik je rekao da nije znao da treba da uđe u crveni i prijavi robu koju nosi sa sobom. Iako je to jedan od najčešćih odgovora, putnici bi trebalo da znaju da ih nepoznavanje propisa ne oslobađa odgovornosti.

foto: Carina Srbije

Podsećamo putnike da kada je reč o unosu duvanskih proizvoda u Srbiju, kao deo ličnog prtljaga mogu uneti 1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana ili kombinaciju svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track