Najnovije vesti

PRVI REZULTATI OBDUKCIJE POKAZALI UZROK SMRTI MALE MILE (2): Devojčica se ugušila od posledica sekundarnog utapanja! Evo kako je to uopšte moguće
Foto: Profimedia

Tragedija na vlasinskom jezeru

PRVI REZULTATI OBDUKCIJE POKAZALI UZROK SMRTI MALE MILE (2): Devojčica se ugušila od posledica sekundarnog utapanja! Evo kako je to uopšte moguće

Crna Hronika

Dvogodišnja Mila preminula je na Vlasinskom jezeru, a prvi rezultati obdukcije pokazali su da je uzrok smrti voda u plućima, potvrdio je njen otac Miroslav Janković.

 

Kako je ispričao, devojčica je prve simptome pokazala tek uveče oko 20 časova kada joj je pozlilo i počela je da se guši u hotelu na Vlasinskom jezeru.

 

Miroslav je sa suprugom i devojčicama bliznakinjama Milom i Lenom prošle subote došao na odmor u Vranje kod supruginih rođaka. On je za Kurir rekao se malena Mila osećala dobro, osim što su primetili da je malo malaksala.

 

"Nismo joj davali nikakve lekove osim što smo joj brisali nosić. Ona i njena sestra bliznakinja su prevremeno rođene u 36. nedelji, ali osim sitnih prehlada nisu imale nikakve zdravstvene probleme", rekao je utučeni Miroslav.

 

Otac je po pomoć otrčao na recepciju hotela, odakle je osoblje restorana pozvalo Dom zdravlja u Crnoj Travi, ali se ispostavilo da oni nemaju adekvatno sanitetsko vozilo, a jedini dežurni lekar nije smeo da napušta ordinaciju. Na kraju je majka s Milom krenula kombijem ka bolnici, dok je otac ostao s dugom ćerkom u sobi. Na pola su se sreli s lekarskom ekipom iz ZC Surdulica, ali je Mila već bila preminula.

 

- Prvi rezultati obdukcije su pokazali da se Mila ugušila od vode u plućima, a ostale analize neće biti gotove još za 15 dana. Ona je u hladnjači i ako uspemo sve da organizujemo, sahrana će najverovatnije biti u ponedeljak u Rumi - kaže Miroslav.

 

Inače, utapanje izvan vode je izuzetno retka pojava i naziva se sekundardnim davljenjem.

Šta je sekundarno utapanje

 

Sekundarno, odnosno odloženo utapanje nastaje kada dete udahne vodu u pluća, a dovoljno je da to bude samo jedna kafena kašičica da izazove infekciju ili edem (oticanje). Edem može nastati satima, pa čak i danima nakon što je dete imalo inicijalni kontakt sa vodom. Smrt nastaje oticanjem malih vreća vazduha u plućima, sprečavajući ulazak kiseonika u krvotok.

(Kurir.rs/Telegraf/ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...