MAGLA BILA TOLIKO GUSTA DA SE NI SPASIOCI S BATERIJAMA NISU MEĐUSOBNO VIDELI:  Alpinista i naučnik promašili stazu za 10 metara, pali s litice i poginuli!
Foto: Printscreen Facebook/Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča, Printscreen/nds.edu.rs

DVOJICA SRBA NASTRADALA U REPUBLICI SRPSKOJ

MAGLA BILA TOLIKO GUSTA DA SE NI SPASIOCI S BATERIJAMA NISU MEĐUSOBNO VIDELI: Alpinista i naučnik promašili stazu za 10 metara, pali s litice i poginuli!

Crna Hronika -

Milan Matić (84) i njegov prijatelj Dragomir Davidović (75) izgubili su život kada su tokom uspona na planinu Lebršnik promašili put i survali se u ambis

Alpinista Milan Matić (84) iz Beograda i njegov prijatelj, naučnik iz Instituta "Vinča" Dragomir Davidović (75), nastradali su u Republici Srpskoj tokom uspona na planinu Lebršnik.

Njihov nestanak prijavljen je 2. septembra, kada su krenuli na planinarenje i nisu se vratili u hotel u kome su odseli.

nastradali Davidović
nastradali Davidovićfoto: Printscreen Facebook/Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča, Printscreen/nds.edu.rs

- Davidović i Matić su u nedelju došli u hotel i rekli da će ostati do 6. septembra. U ponedeljak su otišli da planinare, a pošto se nisu vratili, niti se javili, porodica i radnici hotela prijavili su nestanak policiji, koja je odmah alarmirala i Gorsku službu spasavanja - objašnjava izvor i dodaje:

Poznavali teren

- Najpre je pronađen automobil "reno", kojim su otišli, a onda su pet i po sati kasnije nađena i tela, u ambisu dubokom 200 metara, na 1.700 metara nadmorske visine. Sumnja se da su magla i mrak uzrok tragedije.

I tokom potrage magla je na momente bila veoma gusta.Toliko gusta da se spasioci s baterijskim lampama nisu međusobno videli, a tokom potrage pravili su međusobni razmak do 25 metara.

Naš izvor kaže da je Davidović rodom iz Gacka, ali da je živeo u Beogradu.

- Dobro je poznavao teren. Tog dana je bila strašna magla već od 1.300 metara visine, pa su promašili stazu kojom je trebalo da idu. Verovatno su se tu okliznuli i survali u ponor - priča sagovornik.

Istraga je utvrdila da su išli dva metra jedan iza drugog i da nisu bili vezani.

GSS Foča pronašla tela
GSS Foča pronašla telafoto: Facebook Printscreen Gorska služba RS Foča

- Tako su i zatečeni na dnu provalije. Pretpostavlja se da je jedan pao, a da se drugi uspaničio i pao za njim. Reč je o veoma nezgodnom terenu, gde je dovoljan samo jedan pogrešan korak pa da se čovek oklizne - dodao je sagovornik.

Bili česti gosti

Naš izvor objašnjava da su oni i ranije dolazili na planinu.

- Pošto je Davidović poreklom odavde, on je dovodio prijatelja sa sobom. Znamo da su i prošle godine planinarili, a bili su smešteni u istom hotelu na planini - kaže sagovornik našeg lista.

U potrazi za planinarima učestvovao je GSS iz Foče, ali su bili u stalnom kontaktu i sa kolegama iz Srbije. S obzirom na to da su tela nastradalih Matića i Davidovića pronađena na teritoriji Crne Gore, dalju istragu će preuzeti crnogorska policija.

Čuveni planinar Matić osvajao Alpe Ime stradalog Milana Matića poznato je u alpinističkim krugovima još od 1953. Kako je navedeno na sajtu Alpinističkog odseka "Dr Rastko Stojanović", on je držao brojne tečajeve, ali i postizao dobre rezultate na usponima. Mihailo Lazić iz planinarskog kluba Radnički potvrdio je tužne vesti za naš list. - Bio je član Radničkog od 1960, imao je više prvenstvenih uspona u Alpima, bio je izuzetan alpinista i planinar. Ne znam šta je moglo da se desi. Bio je vrlo aktivan do poslednjeg dana - rekao je Lazić.

Bio cenjen Predavao na fakultetu Poginuli Davidović radio je u laboratoriji za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine u zvanju naučnog savetnika. Sa svojim dugogodišnjim saradnicima napisao je i dve knjige, "Eseji iz fizike" i "Obnovimo fiziku". Držao je seminare i predavanja, kako u našim institucijama tako i u inostranstvu. Jedno vreme predavao je matematičku fiziku na Univerzitetu u Kragujevcu, kao i matematičku lingvistiku u Filološkoj gimnaziji u Beogradu.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto:Printscreen Facebook Gorska služba RS Foča, printscreen nds.edu.rs )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track