ZANZIBARSKI NARKO-BOS SNABDEVAO SRBE KOKAINOM! Tanga, Debeli i Ptica pali u akciji FBI! Šta se zapravo krije iza zaplene 800 KG KOKAINA! Ronilac bio ključni čovek!
Foto: MUP Srbije

NOVI DETALJI ISTRAGE

ZANZIBARSKI NARKO-BOS SNABDEVAO SRBE KOKAINOM! Tanga, Debeli i Ptica pali u akciji FBI! Šta se zapravo krije iza zaplene 800 KG KOKAINA! Ronilac bio ključni čovek!

Crna Hronika -

Vladislav Funštajn (44) bio u vezi s devojkom čiji otac važi za vođu najvećih krimi-klanova u Zanzibaru. Policija ispituje da li ta konekcija ima veze sa zaplenom droge kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu

Vladislav Funštajn (44) iz Erdevika, koji je označen kao organizator kriminalne grupe osumnjičene za šverc 800 kilograma kokaina zaplenjenog 1. septembra kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, navodno je bio u vezi sa ćerkom čoveka koji važi za vođu najjačih mafijaških klanova u afričkoj oblasti Zanzibar, u Tanzaniji, piše nedeljnik Ekspres.

Ovaj list navodi da je Funštajn devojku upoznao dok je radio kao skiper na jahti duž obala Grčke i Turske.

Prikupljanje dokaza

Podsetimo, Vladislav je sa 800 kilograma kokaina uhapšen na jedrilici u akciji španske policije, a s njim i dvojica saučesnika - Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rašohin (48). S njima su navodno zajedno radili i Mirko Đanković (66) i njegov sin Dragan (39) iz Šida, koji su uhapšeni u porodičnoj kući na spavanju.

Mirko i Dragan Đanković
Mirko i Dragan Đankovićfoto: Privatna Arhiva

- Funštajn je kokain navodno prevozio za jednog poznatog člana balkanskog podzemlja, koji nekoliko godina vodi poslove iz Srbije. Policija još uvek prikuplja dokaze koji bi mogli da je dovedu do ovog narko-bosa - navodi izvor Ekspresa.

Prema njegovim rečima, istražuje se i kako je i od koga Funštajn kupio zaplenjeni kokain, kao i da li ta konekcija ima veze sa ocem devojke s kojom se zabavljao.

Vladislav Funštajn
Vladislav Funštajnfoto: Facebook

- Prvo je bio u vezi sa jednom devojkom iz Češke, s kojom je radio kao skiper duž obala Grčke i Turske. Međutim, ubrzo je upoznao devojku iz Zanzibara, čiji otac važi za kralja kokaina na tom ostrvu. Često je posećivao njihovu porodičnu kuću, pa se pretpostavlja da je tako stekao kontakte s kartelima koji su ga snabdevali kokainom - kaže sagovornik ovog nedeljnika i dodaje:

- On je tovar sa 800 kilograma kokaina nabavio od jednog od najjačih meksičkih kartela, a ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Švercovana droga pronađena je na jedrilici skrivena u prepravljene šupljine, a na nekim paketima bila je slika Gavrila Principa, zbog čega se sumnja da su kese s kokainom bile namenjene srpskom tržištu.

foto: MUP Srbije

Šverceri su imali do tančina razvijen plan.

- Jedrilicu su kupili u Meksiku, a Funštajn je okupio grupu ljudi od poverenja. Ronilac Emanuel Alehandro Asaves Kuevas imao je najvažniji zadatak - da iz jednog broda prebaci tovar u drugi, koji je trebalo da ih sačeka na okeanu nedaleko od Španije. Posada je trebalo da prilikom susreta sa drugim brodom drogu baci u vodu, da bi potom Kuevas zaronio i pakete s kokainom izvlačio i dodavao onima koji su ih čekali - kaže izvor Kurira.

foto: MUP Srbije

Poternica

Španska policija raspisala je poternicu za Srbinom B. I., za koga se sumnja da je takođe učestvovao u švercu droge.

- Osumnjičeni je, kao i otac i sin Đanković, navodno bio deo grupe zadužen za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport - navodi izvor Ekspresa.

Meštani Erdevika

VLADISLAV POTIČE IZ UGLEDNE PORODICE

Ekspres piše da Vladislav Funštajn potiče iz ugledne porodice iz Erdevika. - Otac mu je bio profesor, a majka je radila kao direktor škole. Funštajn je bio oženjen jednom vaspitačicom, ali su se posle nekoliko godina braka razveli. Meštani Erdevika kažu da njegova porodica živi imućno i nisu čuli da se on ikad bavio kriminalom - navodi sagovornik nedeljnika Ekspres.

ČINJENICE

- Funštajn navodno bio u vezi s ćerkom čoveka koji važi za vođu krimi-organizacija u Zanzibaru

- Vladislav je kokain navodno prevozio za jednog poznatog člana balkanskog podzemlja

- Policija istražuje kako je i od koga Funštajn kupio zaplenjeni kokain, kao i da li ta konekcija ima veze sa ocem devojke s kojom se zabavljao

- Švercovana droga pronađena je na jedrilici na Atlantskom okeanu, skrivena u prepravljene šupljine

- Na nekim paketima s kokainom bila je slika Gavrila Principa, pa se sumnja da je tovar bio namenjene srpskom tržištu

- Španska policija raspisala poternicu za Srbinom B. I., za koga se sumnja da je takođe učestvovao u švercu droge

(Kurir.rs/Dušan Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja