SPECIJALCI UHAPSILI MEĐUNARODNU NARKO-BANDU: Tanga, Debeli i Ptica švercovali tonu droge!
Foto: Printscreen

akcija fbi

SPECIJALCI UHAPSILI MEĐUNARODNU NARKO-BANDU: Tanga, Debeli i Ptica švercovali tonu droge!

Crna Hronika -

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe koja je razotkrivena zahvaljujući jednom članu koji je zapravo bio tajni agent

U velikoj međunarodnoj akciji FBI optuženo je 30 ljudi, među kojima ima i srpskih državljana, a koji se terete da su bili deo kriminalne grupe koja je prošvercovala više od tone droge iz Meksika u Kanadu i Južnu Kaliforniju!

Kako su objavili američki mediji, u akciji policije zaplenjeno je 944 kilograma kokaina, oko 100 kilograma MDMA, 100 kilograma metamfetamina, kao i 20 kilograma heroina!

Optuženo 30 osoba

- Zaplenjeno je i oko 811.000 američkih dolara u kanadskoj valuti. Podignute su dve optužnice protiv 30 osoba iz Srbije, Kine, Kanade, Meksika i Sudana, od kojih je uhapšeno 13 osumnjičenih. Sumnja se da su zajedno radili na švercu ogromnih količina kokaina, heroina i meta iz Meksika u Južnu Kaliforniju, a potom u Kanadu, dok je deo išao dalje i za Australiju - saopštili su iz američkog tužilaštva, koje nije objavilo spisak imena uhapšenih, ali su naveli da su svi koristili nadimke, kao i da su među uhapšenima Debeli Dario, Lari Ptica, kao i Narandžasta Tanga.

Troje optuženih uhapšeno je u oblasti Los Anđelesa, a ostali u delovima Sijetla i Vankuvera, saopštilo je američko tužilaštvo u Kaliforniji.

Saradnja s tužilaštvom

- U kriminalnu grupu bio je ubačen prikriveni agent. Osoba pod nadimkom Narandžasta Tanga, čije se ime ne otkriva u optužnici, raskrinkala je kriminalnu grupu tako što je upravo, misleći da je agent deo kriminalne grupe, sa njim pokušao da dogovori da mu na svakih 10 dana isporučuje 20 do 30 kilograma kokaina za kupce u Australiji.

Kada je shvatio da je otkriven, pristao je na saradnju sa istražiteljima - navodi se u optužnici.

Kazna PRETI IM DOŽIVOTNA ROBIJA

Prema pisanju američkih medija, optuženima za šverc velike količine droge preti doživotna kazna zatvora ukoliko se dokaže da su krivi. Minimalna kazna je 10 godina zatvora ako budu osuđen

foto: Printscreen

Grupa je, navodno, bila toliko dobro organizovana da su njeni članovi za komunikaciju o kupovini, prodaji i transportu droge koristili specijalne telefone sa vojnim šifriranjem.

- Reč je o telefonima koje proizvodi jedna kanadska kompanija, ali kojima je promenjena funkcionalnost i napravljen softver samo za šifrovani sistem razmene elektronske pošte - objasnili su stručnjaci.

(Kurir.rs/J. Spasic/ foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track