NEOBIČNA ZAPLENA: Carinici na Preševu sprečili krijumčarenje ANTIČKIH PREDMETA STARIH 2.500 GODINA (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Uprava carina

7 PREDMETA VELIKE ARHEOLOŠKE VREDNOSTI

NEOBIČNA ZAPLENA: Carinici na Preševu sprečili krijumčarenje ANTIČKIH PREDMETA STARIH 2.500 GODINA (FOTO)

Crna Hronika -

Carinici su u saradnji sa policijom 17. septembra 2019. godine na prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od dve hiljade godina.

Slučaj je otkriven u ranim popodnevnim časovima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno da pregledaju automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin.

foto: Kurir.rs/Uprava carina

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, nalazi i 7 kamenih predmeta arheološke vrednosti. Reč je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.

foto: Kurir.rs/Uprava carina

Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom.

foto: Kurir.rs/Uprava carina

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil ''golf 3 karavan''.

foto: Kurir.rs/Uprava carina

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track