ZAPALJEN AUTOMOBIL POLICAJCU ALBANCU IZ PREŠEVA: Zbog opasnosti slučaja, odgovor države mora biti bez i beskomprimisan
Foto: Printscreen Facebook

ako treba, promeniti zakon

ZAPALJEN AUTOMOBIL POLICAJCU ALBANCU IZ PREŠEVA: Zbog opasnosti slučaja, odgovor države mora biti bez i beskomprimisan

Crna Hronika -

Policijski službenik PU Preševo Behluli Alban po drugi put je bio meta kriminalaca, koji su pre nekoliko godina kao upozorenje izgrebali njegov automobil.

Ovaj put napad je bio mnogo ozbiljniji i žešći, tako da je 20. septembra njegov auto zapaljen, i to ispred porodične kuće.

Povodom ovog gnusnog napada, stručnjak za bezbednost Ilija Životić, koji je i predsednik IPO Srbija, kaže da je reč o opasnoj situaciji, a da počinioci moraju biti pronađeni i strogo kažnjeni.

"Ponovila se nažalost situacija koja je viđena nekoliko puta ranije, da kriminalci pale privatna vozila policajcima kao vid osvete za njihovu predanost poslu.

Ovde je reč o opasnoj situaciji s obzirom na mesto paljevine. Jer upravo policajci koji nisu srpske nacionalnosti jugu Srbije daju poseban značaj što je obezbeđeno naporima vlade Srbije i Koordinacionog tela za jug Srbije nakon slamanja pobune koju su pokušali izvesti pripadnici terorističke organizacije OVPMB", kaže Životić.

On nnističe da je potrebno je pažljivo istražiti da li ovaj napad na imovinu ima kriminalnu zaleđenu odnosno da li je u pitanju osveta za savesno urađen policijski posao ili je u pitanju zastrašivanje policajaca drugih nacionalnosti od strane nekog separatističkog pokreta.

- Ne bih da zvučim zastrašujuće ali tako je počelo na Kosovu devedesetih kada su teroristi prisiljavali lojalne policajce albanske nacionalnosti da napuste MUP Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir.rs/T.S.

U svakom slučaju odgovor države mora biti brz, beskompromisan. Potrebno je ne samo da MUP otkrije počinioce što verovatno neće biti problem u maloj sredini ukoliko dotični policajac bude sarađivao, već tužilaštvo treba da izvrši pravilnu klasifikaciju dela. Trenutno u tom smislu može se kod krivičnog dela izazivanja opasnosti izreći kazna i 5 godina zatvora a može se ići i na teži oblik krivičnog dela gde je kazna do 8 godina, da se zatraže strogi uslovi pritvora. Sud mora odrediti veliku kaznu i tako delovati odvraćujuće na neke nove pokušaje.

Predlažem promenu zakona, da se ovakve stvari ne bi tretirale kao krivično delo izazivanja opasnosti. Ipak se uništavanje imovine snaga reda mora odvojiti od paljenja vozila ljubavnika, izazivanja saobraćajne nezgode ili sličnih svakodnevnih incidenta, koji su čest povod.

Paljenje imovine policajcu mora imati adekvatnu kaznu od najmanje 10 godina zatvora, i to treba uvesti kao nova krivična dela, kojima.bi se posebno tretirali napadi na policajce vojnike sudije i tužioce, bez puštanja na slobodu za vreme suđenja niti do pravosnažnosti presude. Nakon toga počinioce treba poslati u najudaljeniji zatvor od njihovih domova.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: screenshot Happy TV

Jednostavno na ovakav čin mora se odgovoriti svim sredstvima i jasno pokazati snagu države.

Strožiji zakon bi sigurno bio od značaja u malim sredinama gde svi znaju u kojoj kući žive sudije, policajci i tužioci. U velikim gradovima ih možemo zaštititi skrivanjem podataka , baza adresa telefona i slično", kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track