VELIKA POLICIJSKA AKCIJA ŠIROM SRBIJE: Izvlačili gotovinu za privrednike, uhapšeno 16 osoba
Foto: Profimedia, 0176987792

pretresi na više lokacija

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA ŠIROM SRBIJE: Izvlačili gotovinu za privrednike, uhapšeno 16 osoba

Crna Hronika -

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal danas je uhapšeno 16 osumnjičenih za "izvlačenje gotovine" za regularne privrednike u Srbiji a u cilju izbegavanja ili umanjenja poreskih obaveza, a u toku su pretresi na više lokacija.

U saopštenju tužilaštva se precizira da su posle višemesečnog predistražnog postupka, vođenog u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Poreskom policijom slobode lišeni D.R, V.Ž, Z.C, M.L, D.J, G.S, A.J, U.M, I.D, P.M, M.M, G.V, N.L, M.C, A.A.i B.Đ.

Postoje osnovi sumnje da oni od 2018. godine do danas izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivicnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Tužilaštvo navodi da se sumnja da je ova organizovana kriminalna grupa osnivala i registrovala privredna društva preko kojih je, uz sačinjavanje fiktivne poslovne dokumentacije - računa i faktura, omogućavala privrednim subjektima koji regularno posluju na teritoriji Srbije tzv. "izvlačenje gotovine", u cilju izbegavanja ili umanjenja poreskih obaveza.

Po transferisanju novčanih sredstava na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe sačinjavana je takođe, fiktivna dokumentacija koja je služila da se na osnovu nje izvrši podizanje gotovinskih sredstava sa računa, koja su nakon zadržavanja provizije, vraćana uplatiocima odnosno privrednim subjektima koje regularno posluju.

Na ovaj način, organizovana kriminalna grupa je stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 14 miliona dinara.

U narednih 48 sati, osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedena i saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track