Najnovije vesti

PUŠTEN IZ ZATVORA ŠARIĆEV SARADNIK: Bio mu je desna ruka, povezivao balkanske i južnoameričke narko-kartele! Pao u međunarodnoj policijskoj akciji Balkanski ratnik, kod sebe imao više od DVE TONE KOKAINA (FOTO)
Foto: Dado Đilas, PrintScreen / El pais

na slobodi

PUŠTEN IZ ZATVORA ŠARIĆEV SARADNIK: Bio mu je desna ruka, povezivao balkanske i južnoameričke narko-kartele! Pao u međunarodnoj policijskoj akciji Balkanski ratnik, kod sebe imao više od DVE TONE KOKAINA (FOTO)

Crna Hronika

Anastazije Martinčić iz Raklja, nekadašnji saradnik Darka Šarića, posle deset godina provedenih u zatvoru u Urugvaju zbog navodnog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, u petak je pušten na slobodu.

On je rekao da je "deceniju držan u najzloglasnijem zatvoru u Urugvaju, gde je zlostavljan, maltretiran i doveden do granica iznemoglosti".

Martinčić je "pao" u oktobru 2009. u akciji Balkanski ratnik, nakon što je na jahti koju je kupio u marini Santjago Vaskez kod Montevidea nađeno 2.174 kilograma kokaina, u vrednosti od 100 miliona dolara. Droga je, navodno tada, trebala završiti u crnogorskoj luci Bar.

Martinčić je prvobitno bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na deset godina.

Obrazlažući presudu, sudsko veće je tada opisalo 39-godišnjeg Martinčića kao izuzetno opasnu osobu koja je trebalo da hrvatsku i narkomafiju u Srbiji poveže s tamošnjim narkokartelima.

U svojoj odbrani, Martinčić je tvrdio da je poslovan čovek koji je nameravao ulagati u Urugvaj za šta je imao i garancije nekoliko banaka, ali na pitanje sudija o poreklu oko sto miliona dolara, koliko je plaćena kokainska pošiljka, Martinčić nije želio da odgovori.

Martinčićevo hapšenje u Urugvaju bilo je deo velike međunarodne operacije "Balkanski ratnik" koja je dovela do brojnih hapšenja u Crnoj Gori i Srbiji, Sloveniji, ali i u drugim zemljama. Kao glavu klana koji se bavio krijumčarenjem kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Evropu policija je tada označila Darka Šarića.

Jahta "Maui" na kojoj su otkrivene dve tone kokaina plovila je pod britanskom zastavom. Urugvajski policajci presreli su jahtu na putu prema otvorenom moru i na njoj pronašli 50 vreća kokaina čija bi vrednost, da je završio na ulicama evropskih gradova, dostigla i 250 miliona evra.

Martinčić je svojevremno sumnjičen za ubistvo ugostitelja Tripe Penovića 2008. u maksimirskoj šumi u Zagrebu ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...