JOŠ JEDNA KAZNA ZA GORANA JEVTIĆA: Glumac u registru PEDOFILA! Čeka ga otkaz u dečjem pozorištu!
Foto: Dragana Udovičić

SAZNAJEMO

JOŠ JEDNA KAZNA ZA GORANA JEVTIĆA: Glumac u registru PEDOFILA! Čeka ga otkaz u dečjem pozorištu!

Crna Hronika -

Kazna... Ime poznatog dramskog umetnika, koji je pravosnažno osuđen na 10 meseci zatvora zbog obljube maloletnika, naći će se na spisku seksualnih predatora na osnovu Marijinog zakona.

Ime glumca Gorana Jevtića (41), posle pravosnažne sudske presude zbog obljube maloletnika, naći će se u registru pedofila, zbog čega će istovremeno ostati i bez posla u svom matičnom dečjem pozorištu „Boško Buha“ u Beogradu.

Jevtić je, podsetimo, pravosnažno osuđen na 10 meseci zatvora zbog optužbi da je u junu 2014. u toaletu somborskog Narodnog pozorišta primorao na oralni seks tada maloletnog mladića L. K. (16). Osnovni sud u Somboru je glumca najpre kaznio sa 10 meseci kućnog zatvora, ali mu je nakon žalbi kazna preinačena u klasičan zatvor, i to u istom trajanju.

Otkaz

Kako za Kurir objašnjava izvor iz pravosuđa, zatvor nije jedina sankcija s kojom će glumac morati da se suoči.

- Svi osuđeni zlostavljači maloletnika automatski podležu i Zakonu o sprečavanju pedofilije, koji je u javnosti poznat po imenu zverski silovane i ubijene devojčice iz Starih Ledinaca Marije Jovanović (8). Tim aktom predviđene su dalje posledice za sve osuđene seksualne predatore nad maloletnicima, a upis u registar pedofila samo je jedna u nizu - kazao je Kurirov sagovornik.

On dodaje da je osnovna odredba Marijinog zakona to što osuđenicima zabranjuje da se bave zanimanjima koja podrazumevaju rad sa decom, kao i da se pojavljuju na mestima na kojima se okupljaju maloletnici (škole, igrališta, dečje manifestacije...)

foto: Marina Lopičić

- S obzirom na to da je njegova matična kuća u kojoj je angažovan pozorište za decu „Boško Buha“, sud je u obavezi da primerak pravosnažne presude pošalje i u pozorište, čija bi uprava, po sili Marijinog zakona, Jevtića odmah morala da otpusti - kaže naš sagovornik.

Upravnik bez komentara

Igor Jurić, društveni aktivista i osnivač Fondacije Tijana Jurić, kaže da nema razloga da Jevtić ne bude upisan u registar pedofila.

- Osim što više neće moći da radi u dečjem pozorištu, moraće i svakog meseca da se javlja policiji - rekao je Jurić.

Igor Bojović, upravnik pozorišta „Boško Buha“, gde je Goran Jevtić zaposlen, rekao je juče za Kurir da u ovom trenutku ne može ništa da komentariše.

- Od novinara sam saznao za presudu, nemam zvaničnu potvrdu o tome. Zbog toga u ovom trenutku ne mogu ništa da komentarišem - rekao je Bojović.

Inače, Goran Jevtić je imao brojne zapažene uloge u filmovima, ali i u pozorišnim ostvarenjima. Neke od najpoznatijih uloga su mu one u filmovima „Parada“, „Mi nismo anđeli 2“, kao i maestralnom izvođenju Nušićeve „Gospođe ministarke“.

Drugi slučaj

KREATOR OPTUŽEN ZA SLIČNO DELO

foto: Vladimir Šporčić

Modni kreator Darko Kostić optužen je sa slično delo kao Jevtić, tačnije za nedozvoljene polne radnje s maloletnikom L. J. (15). Njega je policiji prijavila žrtva, inače učesnik jednog muzičkog takmičenja. Istragom je utvrđeno da je Kostić imao još jednu, ali punoletnu žrtvu, a optužen je i zbog toga što im je omogućavao da konzumiraju narkotike. Postupak protiv njega i dalje se vodi pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

DELA ZA KOJA SE PRIMENJUJE MARIJIN ZAKON

  • Silovanje
  • Obljuba nad nemoćnim licem
  • Obljuba s detetom
  • Obljuba zloupotrebom položaja
  • Nedozvoljene polne radnje
  • Podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa
  • Posredovanje u vršenju prostitucije
  • Dečja pornografija
  • Navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama

* odnosi se na maloletne žrtve

POSLEDICE OSUDE

  • Zabrana rada s decom i prilaska mestima na kojima se okupljaju deca
  • Obavezno mesečno javljanje policiji
  • Zabrana obavljanja javnih funkcija
  • Obavezno obaveštavanje o putovanjima
  • Zatvorska kazna zbog prekršaja obaveza i zabrana iz ovog zakona

Kurir.rs/ J. S. - J. I. - I. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja