3 GODINE ČEKA PRAVDU ZA SVOG SINA, OTAC RADENKA (8) NEUTEŠAN: Obišao grob, niko od lekara nije odgovarao što je mališan umro zbog preloma ruke
Foto: Printscreen Kurir TV

suđenje se odugovlači

3 GODINE ČEKA PRAVDU ZA SVOG SINA, OTAC RADENKA (8) NEUTEŠAN: Obišao grob, niko od lekara nije odgovarao što je mališan umro zbog preloma ruke

Crna Hronika -

LOZNICA – Milan Nikodinović i danas (8.10) je posetio večnu kuću svoga sina Radenka, na groblju u Kozjaku, koji je pre tri godine, kao osmogodišnjak, preminuo na današnji dan u Beogradu.

Prelom ruke završio se tragično, a otac pune tri godine čeka da se utvrdi ko je za to kriv i bude doneta odgovarajuća presuda u ovom slučaju koji je potresao Srbiju.

- Bio sam i danas na groblju. Tri pune godine nema mog Radenka, a nema ni presude. Ne znam više šta se dešava. Trebalo je prvog oktobra da bude održano ročište, da se vidi šta dalje, ali je odloženo jer jedan od optuženih lekara iz Beograda nije mogao da dođe. Još ne znam kada će biti novo, proces je stao, ni tamo ni ovamo, za sve ove godine sve maltene stoji u mestu, odnosno vrlo malo i sporo napreduje. U Loznici niko nije hteo da sudi, onda je suđenje premešteno u Šabac, pa je promenjen sudija, onda je zatražen dopunski izveštaj veštaka, pa sada veštaci menjaju iskaze, nema kraja. Jedva su na suđenju potvrdili da je rana na ruci bila duboka. Oni ne mogu doktora da oslobode, samo mogu da mu oblaže kaznu, a ja neću odustati i nadam se da će pravda biti zadovoljena i krivci odgovarati. Ako sistem odobri da posle svega ništa ne bude onda stvarno ne znam šta ću, nemam šta da kažem – priča Milan za Kurir.

Radenkova dečja igra završila se padom da bi šest dana kasnije preminuo od gasne gangrene koja se pojavila posle preloma podlaktice. U slučaju smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, optužena su tri lekara, ortoped iz Opšte bolnice Loznica i dvojica doktora sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ’’Dr Vukan Čupić’’ u Novom Beogradu. Podsetimo, iako se u oktobru 2016. dogodila tragedija, prvo ročište održano je 29. juna 2018. godine.

foto: Privatna Arhiva

Trebalo je da bude u Loznici međutim, pošto je sve troje sudija lozničkog Osnovnog suda koji postupaju u krivičnoj materiji tražilo izuzeće čekalo se sve dok Apelacioni sud u Novom Sadu nije odredio da to bude učinjeno u Osnovnom sudu u Šapcu. Posle izbora elektronskim putem predmet je pripao sudiji Mirjani Pajtić, međutim početkom godine ona je prešla u Viši sud, a sve njene predmete u rad, uključujući i ovaj, dobila je sudija Tatjana Ilić.

Osnovno javno tužilaštvo u Loznici podnelo je 23. februara minule godine optužni predlog i predložilo da se optuženima dr D.B iz Opšte bolnice Loznica, i lekarima Đ.Ž. i G.B, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Novom Beogradu, izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina. Optuženim lekarima Tužilaštvo stavlja na teret da su izvršili po jedno krivično delo, teška dela protiv zdravlja ljudi. Terete se da su od 2. do 8. oktobra 2016. u Loznici i Beogradu, u uračunljivom stanju, pružili lekarsku pomoć povređenom Radenku, i da su, iz nehata, primenili očigledno nepodoban način lečenja i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja deteta usled čega je u Institutu za majku i dete 8. oktobra 2016. nastupila dečakova smrt.

Tri godine kasnije još nema presude ko je odgovoran za ono što se dogodilo. Nikodinović podseća da mu je kada se tragedija desila govoreno da će u najkraćem mogućem roku sve biti završeno, ali, nažalost, to se nije dogodilo.

Veruje da bi njegovo dete danas bilo sa njim da mu je pružena odgovarajuća lekarska pomoć i nada se da će zakon biti dosledno proveden i odgovorni kažnjeni. Sina mu to neće vratiti, ali bar da pravda bude zadovoljena.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track