RAT MAFIJE U AMSTERDAMU: Prijatelj Luke Bojovića preživeo ČETVRTI ATENTAT
Foto: Profimedia, Printscreen

NOVI OBRAČUN KLANOVA

RAT MAFIJE U AMSTERDAMU: Prijatelj Luke Bojovića preživeo ČETVRTI ATENTAT

Crna Hronika -

Čovek-mačka Jovan Đurović, brat pokojnog vođe barskog klana, preživeo je dva bombaška napada i dve pucnjave

Jovan Đurović, rođeni brat pokojnog Luke Đurovića, koji je do 2013. bio desna ruka Luke Bojovića, preživeo je u Amsterdamu četvrti pokušaj ubistva, ali mu je stanje i dalje kritično i lekari se bore za njegov život.

U vatrenom obračunu, koji se u sredu uveče dogodio u glavnom gradu Holandije, ubijen je Đurovićev prijatelj, Nišlija Goran Savić (49), inače vlasnik restorana u kom se pucnjava dogodila.

Jedan uhapšen

Holandska policija je posle pucnjave u munjevitoj akciji, u kojoj su grad nadletali čak i helikopteri, uhapsila jednog osumnjičenog, ali njegov identitet nije saopšten. Kako mediji prenose, reč je o ćelavom, krupnom muškarcu, obučenom u tamno i starom 41 godinu, u čijem je automobilu pronađeno oružje.

- Meta napada bio je Jovan Đurović, a Savić je stradao kada je pokušao da zaštiti prijatelja, tako što je stao ispred napadača. Sumnja se da je motiv rat u srpsko-crnogorskom podzemlju. Jedan pravac istrage usmeren je na rat porodica Bojović i Šaranović, koji traje već 10 godina, dok drugi vodi ka nestanku 10 miliona evra od droge. Taj novac, kako se sumnja, grupa pod vođstvom Jovana Đurovića trebalo je da uloži u posao u Dubaiju, ali umesto da ga ulože, zadržali su ga za sebe. Zbog tog novca izbio je veliki sukob u podzemlju i Đurović je morao da pobegne s Balkana i tada je utočište našao u Amsterdamu - preneli su holandski mediji.

Oni podsećaju i da mu je zaštitu u podzemlju te države možda pružio Vilijam Holeder, koji je bio veliki zaštitnik Luke Bojovića.

Na meti

Jovan Đurović, koji je navodno posle smrti brata preuzeo kontrolu nad barskom kriminalnom grupom, poslednji put na meti napadača bio je 29. avgusta prošle godine. Tada je pod njegov automobil podmetnuto oko pola kilograma eksploziva, ali pukom srećom on nije eksplodirao, već je otpao s Đurovićevog automobila u centru Bara.

- Na meti je bio i 2017. Dok je sedeo na terasi jednog lokala u Baru, snajperista iz automobila u pokretu je pucao na njega. Đurović je prošao bez povreda, a njegov prijatelj je ranjen u ruku - podsećaju crnogorski mediji.

U junu 2016, na zadušnice, na grob njegovog brata Luke Đurovića takođe je postavljen eksploziv.

- Grob pokojnog vođe barske grupe dignut je u vazduh. Pukom srećom, niko nije nastradao, a sve ukazuje na to da je meta na groblju Gvozdeni breg i tada trebalo da bude Lukin brat Jovan - otkrili su izvori iz istrage.

Kolateralna šteta

NIŠLIJA NIJE IZ SVETA KRIMINALA

Nišlija Goran Savić, koji je ubijen u restoranu u Amsterdamu, navodno nije bio pripadnik podzemlja, već je držao restoran. Bio je oženjen, otac dvoje dece, a pre Holandije navodno je živeo u Italiji.

- Napadač koji je ušao u restoran nišanio je Đurovića, ali je Savić stao ispred njega. Hitac ga je pogodio u vrat, naočigled supruge. Uspeo je da napravi nekoliko koraka, ali je preminuo na izlazu iz restorana. Pre pucnjave sedeo je ispred, pio kafu i pušio - ispričao je očevidac.

HRONOLOGIJA

  • 2016 - Đurović preživeo bombaški napad na grobu svog brata
  • 2017 - Baranin preživeo hitac iz snajpera, kada je ranjen njegov drug
  • 2018 - Đurović izbegao eksploziju auta, jer se podmetnuta bomba otkačila pre nego što je eksplodirala
  • 2019 - Jovan preživeo kišu metaka u Amsterdamu

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track