OTMICA PETRA MITROVIĆA (13)! OTAC I SINOVI GLUMILI ZLOGLASNU KRIMINALNU GRUPU: Dečakovi otmičari kopirali zemunce
Foto: Zorana Jevtić

FILMSKI

OTMICA PETRA MITROVIĆA (13)! OTAC I SINOVI GLUMILI ZLOGLASNU KRIMINALNU GRUPU: Dečakovi otmičari kopirali zemunce

Crna Hronika -

Imitacija U amaterskom pokušaju da glume devedesete Marko Jovišić i njegovi naslednici napravili kobnu grešku kada su detetu dozvolili da se majci javi preko svog mobilnog telefona, kaže Spasić

Marko Jovišić (54) organizovao je sa sinovima i njihovim drugom otmicu Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove po ugledu na zloglasni zemunski klan, koji je od otmica krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih zaradio preko 20 miliona evra!

Kako je Kurir pisao, otmičari su od porodice dečaka nameravali da traže otkup od pola miliona evra, ali su brzom akcijom policije uhapšeni pre toga. Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da kratke frizure, „najki“ patike, kao i to što su Jovišići tipovali imućnu porodicu koju su poznavali ukazuju na to da su Marko, Lazar (19), N. J. (17) i njihov drug Aleksa Mrđa (18) imitirali „zemunce“.

Bili profesionalci

- „Zemunci“ su tipovali biznismene, bogate ljude, članove njihovih porodica, decu, ali su, za razliku od otmičara malog Petra, oni čitave akcije sprovodili krajnje profesionalno. Upravo je to velika razlika između njih, jer su Petrovi otmičari to izveli trapavo, čak nisu ni stigli da traže otkup - kaže Spasić za Kurir.

foto: Privatna Arhiva

On podseća da su Petrovi roditelji, za razliku od žrtava zloglasnog klana, koji je postao poznat po otmicama biznismena Miroslava Miškovića, Milije Babovića, kao i rođenog brata Bojane Bajrušević, Vuka, sumnju da je dete kidnapovano odmah prijavili policiji.

- Odmah je alarmirana cela država i dete je brzo nađeno. Upravo je to još jedna velika razlika između ranijih i Petrovih otmičara. Ranije su porodice čiji bi članovi bili kidnapovani ćutali i sami organizovali čitavu akciju, gde su davali novac u zamenu za otetog i retko kad bi obavestili policiju. U čitavoj ovoj otmici dečaka, sreća je da otac i sinovi nisu bili tako dobro organizovani kao „zemunci“ - kaže sagovornik i dodaje da sinovi „pored ovakvog oca koji ih je poveo u otmicu i nisu mogli da budu predodređeni za nešto drugo“.

Vezali ga lancima

Četvorica osumnjičenih, podsetimo, otela su dečka na ulici u Staroj Pazovi dok se biciklom vraćao kući. Uvukli su ga u „punto“, stavili mu džemper na glavu i odvezli ga u napuštenu vikendicu u Belegišu. U nedovršenoj kući pored Dunava, sa dečakom je ostao osumnjičeni Lazar Jovišić, koji je dečaku kog su vezali lancima držao pištolj pored glave. Otmicu, kako je Kurir pisao, prijavila je majka, koja je primetila sumnjivu telefonsku komunikaciju sa sinom, a policija je za manje od 24 sata uspela da uhapsi otmičare, locira dečaka i vrati ga roditeljima.

Prema rečima iskusnog operativca, kobnu grešku napravili su upravo kada su kidnapovanom detetu dozvolili da se na svoj telefon javi majci.

- Umesto jednokratnih mobilnih telefona uzeli su dečakov telefon i to je bila jedna od kobnih grešaka. Pomogli su policiji da ih brzo locira i uhapsi - smatra Spasić.

foto: Marina Lopičić

Saslušanje

ZAĆUTALI U TUŽILAŠTVU

Marko Jovišić, njegov sin Lazar i Aleksa Mrđa u utorak su na saslušanju u Višem tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici odlučili da se brane ćutanjem. Mlađi Jovišićev sin,nije priveden na saslušanje pošto je maloletan i protiv njega je krivična prijava podneta u redovnom postupku. Posle saslušanja određen im je pritvor do 30 dana.

Aleksa Mrđa

U TVORZA TE ČEKA MESTO!

Objave uhapšenog Alekse Mrđe na Fejsbuku dokazuju da jasno veliča nasilje, navijačke grupe i kriminalni način života. Na profilu se mogu naći brojne fotografije na kojima su natpisi poput: „All cops are bastards“ (ACAB). Tu su i stihovi: „U tvorza te čeka mesto, bio si dobar dečko, srce postaje grešno u poteri za kešom“, ali i „krijem se jer znam da me traži, ker je svuda, brate, pa se mnogo pazim“.

KAKO SU OTIMALI „ZEMUNCI“

Vuk bajrušević 7. novembar 2000.

U Beogradu je otet Vuk Bajrušević. Od njegove sestre Bojane, inače udovica Vlade Kovačevića, tražili su otkup od pet miliona maraka, ali im je isplaćeno 1,5 miliona.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Stefan Živojinović 23. novembar 2000.

Tada osmogodišnji Stefan, sin Lepe Brene i Bobe Živojinovića, kidnapovan je na Bežanijskoj kosi i od porodice je tražen otkup od 2,5 miliona maraka, koliko je i isplaćeno, a mali Stefan je s otmičarima proveo pet dana.

foto: Nemanja Nikolić

Milija Babović 24. mart 2002.

Na Južnom Bulevaru u Beogradu otet je biznismen Milija Babović. Otmičari su se predstavili kao policajci, a Babović je pokušao devetog dana od otmice da im pobegne. Pušten je tek posle 40 dana, kada je porodica pristala da isplati otkup od 10,5 miliona evra.

foto: Dado Đilas

Miroslav Mišković 9. april 2001.

Kada je krenuo na posao, u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu kidnapovan je Miroslav Mišković. Otmičari su ga čuvali u jami, a od porodice je tražen otkup od 10 miliona maraka, ali je postignut dogovor da bude isplaćeno 7,5 miliona.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs / J. S. - B. T. - J. R.

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track