NELEGALNI POSLOVI NAVIJAČKIH GRUPA: Navijanje kao paravan za dilovanje narkotika
Foto: Dado Đilas

TRIBINE

NELEGALNI POSLOVI NAVIJAČKIH GRUPA: Navijanje kao paravan za dilovanje narkotika

Crna Hronika -

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da kriminalci među Grobarima drže tržište droge, a Delije reket i zelenašenje, a dilovanje da im je tek na trećem mestu, kaže bivši operativac DB Boža Spasić

Dilovanje droge, reketiranje, prebijanje, ucene samo su neka od krivičnih dela koja se pripisuju pripadnicima navijačkih grupa i njihovim vođama, zbog čega se s razlogom nameće utisak da se njihovi „poslovi“ odnose na sve osim na sport i vatreno navijanje za omiljeni sportski klub.

Iako u navijačkim krugovima navodno vlada stroga hijerarhija i raspodela poslova, čak i među suparničkim taborima, bivši operativac DB Boža Spasić smatra da se ne može sa sigurnošću i precizno tvrditi koja navijačka grupa drži primat u određenom nelegalnom poslu.

- Smatram da je trgovina narkoticima osnovna delatnost svih navijačkih grupa. Oni imaju svoju razrađenu masu koja orbituje po stadionima, ali to nije sve, oni su dostupni 24 časa i njihov posao je da uvek budu nadohvat ruke. Međutim, pored dilovanja, oni su tu i da reketiraju, bave se zelenašenjem, trgovinom oružjem i razbojništvom, neko više, neko manje - rekao je Spasić i dodao:

- Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da kriminalci među Grobarima drže tržište droge, a Delije reket i zelenašenje, a dilovanje da im je tek na trećem mestu. Međutim, opšte poznato je to da mnogi navijači rade kao obezbeđenje po prestoničkim splavovima i klubovima i na taj način razrađuju svoje kriminalne radnje - kaže Spasić.

foto: Dado Đilas

Prema njegovim rečima, vođe navijačkih grupa veoma vode računa o svom podmlatku. - Vođe navijača su svesne situacije da moraju u svojim borbenim redovima da imaju sve više omladine koju regrutuju. Potrebna im je omladina koja će im slepo verovati i koja će sve činiti kako bi bila u njihovim redovima - rekao je Spasić.

Naime, vođe kad idu u neke veliku akciju upravo žrtvuju svoje omladince. - Vođe navijača dobro su upućene u odgovarajuće kazne koje im sleduju ukoliko naprave neku glupost, zbog toga u veće akcije šalju maloletnike od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni - rekao je izvor.

PROFIL HULIGANA

- Prosečan huligan ima između 20 i 30 godina - Dolazi iz socijalno ugrožene i/ili nepotpune porodice - Veoma retko je razmaženo dete bogatih roditelja - Kratko je ošišan ili ćelav - Ima tetovažu Hrama Svetog Save, Ostroga, Gazimestana, krsta i grba omiljenog kluba - Omiljeni pas kane korso, staford, pitbul - Ne govori strane jezike - Korisnik je lakih droga - Uglavnom je završio samo srednju školu - Nezaposlen ili radi na crno - Omiljeni odevni komad mu je šuškavac trenerka i patike „najki“ - Bavi se dilovanjem droge, reketiranjem i prebijanjem - U napadima se krije iza šala kluba za koji navija, retko mu se vidi lice

Kurir.rs/ E. K. Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track