VLASNIK FARME PREVARIO DRŽAVU: Uzimao subvencije za povrće, a u staklenicima i plastenicima na imanju gajio MARIHUANU
Foto: Screenshot

SKANDAL

VLASNIK FARME PREVARIO DRŽAVU: Uzimao subvencije za povrće, a u staklenicima i plastenicima na imanju gajio MARIHUANU

Crna Hronika -

Zloupotrebe: Predrag Koluvija, uhapšeni vlasnik firme „Jovanjica“, gde je nađeno više od četiri tone droge, zloupotrebio je svoj legalni biznis i pokrenuo ilegalni

Predrag Koluvija, vlasniku poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ kod Stare Pazove, koji je uhapšen sa još osmoro saradnika zbog sumnje da su u plastenicima, umesto organske hrane, uzgajali marihuanu, uspeo je da prevari državne institucije, od kojih je svojevremeno dobijao i subvencije.

Kako saznajemo, Koluvija se predstavljao kao uspešni poljoprivrednik, a njegova firma bavi se uzgojem organskog voća, povrća, bilja i žitarica.

Koristio pogodnosti

- Firma „Jovanjica“ postoji već sedam godina i za to vreme postala je najveći proizvođač i distributer organske hrane. Vlasnik firme je, međutim, zloupotrebio uspeh firme i, pored legalnog, pokrenuo i ilegalni biznis. Naime, u staklenicima i plastenicima na imanju firme počeo je da uzgaja i marihuanu - kaže izvor.

Zasadi... Marihuana  u plasteniku
Zasadi... Marihuana u plastenikufoto: Screeenshot

Prema njegovim rečima, osumnjičeni je tokom ranijih godina koristio pogodnosti koje je država davala poljoprivrednicima i proizvođačima hrane. - Koluvija je 2016. dobio deo od 4,4 milijarde, koliko je država tada izdvojila za pomoć preduzetništvu. Nažalost, uspeo je da prevari nadležne predstavljajući se kao pošteni mali privrednik. Istragom će biti utvrđeno kako je on svoj biznis preusmerio na uzgoj marihuane - objašnjava izvor i dodaje da je „Jovanjica“ u aprilu dobila dozvolu za uzgoj industrijske konoplje. - Umesto da uzgajaju industrijsku konoplju, oni su uzgajali marihuanu. Naime, dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplja koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC. Međutim, pronađeni kanabis u plastenicima ove firme sadrži psihoaktivnu komponentnu veću od 0,3, što nije dozvoljeno - kaže sagovornik.

Više od 4 tone droge

Podsetimo, policija je slučajno otkrila šta se proizvodi u plastenicima „Jovanjice“. - Predrag Koluvija uhapšen je 14. novembra nakon bahate vožnje na auto-putu. On je bio suvozač u „audiju A8“, koji je imao policijsku sirenu i rotaciju. Kada ih je policijska patrola zaustavila, Koluvija je pokazao policijsku legitimaciju, koja je izgledala kao prava, međutim, kada su policajci proverili u sistemu, ispostavilo se da policajac pod tim identitetom ne postoji - kaže izvor.

Policija je nakon toga na imanju Koluvijine firme pronašla 649 kilograma osušene marihuane i 3.954 kilograma sirove marihuane. Osim Koluvije, uhapšeno je i osmoro radnika njegove firme i svima je određen jednomesečni pritvor.

Milan Stanić

POLICIJA NIJE NIŠTA SAKRILA

Načelnik PU za Beograd Milan Stanić juče je rekao da su policijski službenici radili i sproveli istragu po nalogu tužilaštva.

- Oni su svoj posao obavili profesionalno. Iza podataka koji su saopšteni, počev od broja zaplenjenih stabljika i izmerene količine sirove marihuane, stoje policijski službenici iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra, koji su dokazani stručnjaci - rekao je Stanić i poručio da „policija nije ništa sakrila“:

- Ako pojedini smatraju da su veći stručnjaci, pozivam ih da konkurišu za posao u MUP i da se ukoliko imaju bilo kakva saznanja u vezi sa slučajem, obrate Tužilaštvu.

Kurir.rs/ Jelena Rafailović Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja