IRENA I DALJE TVRDI DA NIJE UBILA MUŽA CIJANIDOM: Osuđena na 13 godina,u toku novo suđenje,svedoci dali različite izjave
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SUBOTICU

IRENA I DALJE TVRDI DA NIJE UBILA MUŽA CIJANIDOM: Osuđena na 13 godina,u toku novo suđenje,svedoci dali različite izjave

Crna Hronika -

SUBOTICA - Danas su u Višem sudu u Subotici saslušani zaposleni u subotičkoj Bolnici, oko slučaja ubistva cijanidom pacijenta iz Horgoša Ištvana Šarkanja (63), pre godinu dana i devet meseci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Posle obdukcije i analiza u telu Ištvana je nađena sedam puta veća doza cijanida, od smrtne. Supruga Irena Šarkanj (55), medicinska sestra na odeljenju ginekologije te bolnice, uhapšena je nakon istrage.

Posle 21 mesec od smrti Ištvana, Irena i dalje tvrdi da nije usmrtila muža injekcijom sa sadržajem cijanida, za šta je osumnjičena. Posle današnjih saslušanja zaposlenih u Bolnici, očekuje se da će na sledećem pretresu 4. februara naredne godine, biti okončan dokazni postupak, na osnovu završnice i pisanih dokaza.

Ištvan se zbog bolova u predelu stomaka javio na Hitni prijem u Bolnicu, krajem februara 2018. godine. Tokom reanimacije pacijentu je odjednom pozilo, nakon što mu je medicinska sestra, supruga Irena dala injekciju nekog sadržaja. U Bolnicu je pozvana i policija, a nakon obdukcije i potrebnih analiza, istraga je ubrzo dovela do hapšenja supruge Irene, 8. marta 2018. godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Osumnjičena je posle godinu dana osuđena na 13 godina zatvora, tokom dokaznog postupka, a posle žalbe Apelacionom sudu, da je ubrizgala injekciju sa vodom, a ne cijanidom, postupak je vraćen na početak.

Saslušano je i medicinsko osoblje, dileme su stvorene oko različitih izjava nekih svedoka u Višem tužilaštvu, na prethodnom pretresu 6. novembra, oko doze leka atropin date pacijentu. Svedočila je i dr Olga Aradski, specijalista anesteziologije. Ona je prethodno u VJT rekla da je Ištvanu dala „10 doza atropina i 10 doza adrenalina”, a sudiji Gordani Kojić, na pitanje koliko je doza atropina dala pacijentu, odgovorila „ ne sećam se, tako je kako sam rekla u izjavi i napisala u lekarskom izveštaju”.

- Istina je to što je napisano u lekarskom izveštaju, navela je dr Aradski, rekavši da „atropin u dozi od 5 mg ne može biti uzrok smrti pacijenta u asistoliji.

Branilac Irene Šarkanj je iznela primedbu, da lekarka četiri puta daje različite izjave. Na prethodnom ročištu obducent je potvrdio da je maksimalna terapeutska doza leka atropin 2 mg, četiri ampule.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ranije je izneto, da je u telu Ištvana Šarkanja nađena sedam puta veća doza cijanida od smrtne doze. Njemu je pozlilo naglo pre napuštanja bolnice, nakon što mu je supruga Irena kroz kanilu ubrizgala nekakvu tečnost, a nakon toga je preminuo.

Epilog ubistva cijanidom u Bolnici Subotice očekuje se početkom februara naredne godine, na glavnom pretresu, na osnovu pisanih dokaza i završnice.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track