KIDNAPERI MALE MAŠE IZRUČENI FRANCUSKOJ: Otmičari devojčice vraćeni kući, u Srbiji osuđeni na 26 godina zatvora
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

zatvor

KIDNAPERI MALE MAŠE IZRUČENI FRANCUSKOJ: Otmičari devojčice vraćeni kući, u Srbiji osuđeni na 26 godina zatvora

Crna Hronika -

Odluka: Sebastijan Branšu, njegova bivša supruga Gorin Aleksis Sandrin i njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sopstveni zahtev ostatak kazne služiće u svojoj državi

Francuzi koji su u Srbiji osuđeni na ukupno 26 godina zatvora zbog toga što su 13. marta 2015. u Beogradu oteli Mašu Prenković (2) prebačeni su u Francusku, gde će odslužiti kaznu na koju ih je osudio Specijalni sud u Beogradu.

Kako Kurir saznaje, Sebastijan Branšu, njegova bivša supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel u francuski zatvor su prebačeni pre nekoliko dana.

Otrgli je iz ruku majke

- Sebastijan Branšu, koji je osuđen na 10 godina, kaznu je služio u KPZ Sremska Mitrovica, dok su Gorin, koja je kažnjena sa devet godina, i njena ćerka, koja je osuđena na sedam godina, boravile u ženskom zatvoru u Požarevcu. Oni su prošle godine uputili molbe Francuskoj da ostatak kazne služe u svojoj državi i taj zahtev im je ispunjen - podseća sagovornik i objašnjava da je Francuska prihvatila presudu našeg suda, što podrazumeva da su prihvaćene kazne i da oni neće moći da budu pušteni na slobodu dok ih ne odsluže, niti će moći da budu smanjene. - Posle isteka kazne protiv troje osuđenih počeće primena mere zabrane ulaska u Srbiju od po 10 godina, koju je u presudi odredio sud - dodaje izvor.

Srećan kraj... Maša Prenković  izbavljena iz kandži kidnapera
Srećan kraj... Maša Prenković izbavljena iz kandži kidnaperafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Otmica devojčice, koja je potresla Srbiju, dogodila se 13. marta 2015. u naselju Braće Jerković. Specijalni sud utvrdio je da je troje Francuza videlo majku i dete u prodavnici. Sačekali su da izađu napolje, a zatim je Sebastijan prišao majci i oteo joj Mašu. Žena je potrčala za njim, ali ju je on odgurnuo i s detetom uleteo u auto u kom su bile njegova tadašnja supruga i njena ćerka. Kako je ispričala Gorin, Sebastijan je potom u autu presvukao Mašu u stvari njene unuke, koje su poneli na put, promenio joj frizuru i stavio je u sedište za bebe da bi delovalo da je dete njihovo. Promenio je tablice na automobilu, a kada je na auto-putu shvatio da ih policija juri, probio je naplatnu rampu.

Policija ih je, međutim, sustigla i uhapsila, a dvogodišnju devojčicu vratila roditeljima. - Pretresom automobila kod njih su pronađena četiri pasoša, tri njihova i jedan koji je pripadao devojčici malo mlađoj od Maše. Otetu devojčicu, navodno, nameravali su da podmetnu francuskom sudu kako bi DNK analizom dokazali da nevenčani suprug Emerin Ulije Kristel nije biološki otac njihovog deteta - podseća sagovornik Kurira.

Prebacivali krivicu

Tokom suđenja majka i ćerka su krivicu prebacile na Sebastijana, tvrdeći da o otmici ništa nisu znale. Sebastijan Branšu odbranu je izneo tek pred kraj postupka, odnosno u završnoj reči, optužujući roditelje devojčice da su saučesnici i da je s njima imao dogovor o „pozajmici deteta“, ali je sud ove njegove tvrdnje odbacio kao neistinite.

Razveli se

SEBASTIJAN ŠTRAJKOVAO GLAĐU

Gorin Aleksis Branšu prvo je pred sudom optužila muža da je on kriv za kidnapovanje deteta, a onda se razvela od njega, zbog čega je Sebastijan Branšu 20 dana u zatvoru štrajkovao glađu. - Presudom o razvodu braka njoj je pripalo i 50.000 evra s njegovog računa jer je sud podelio i imovinu stečenu u braku - otkrio je sagovornik Kurira. Kako je Kurir tada pisao, Sebastijan je zbog razvoda i novca pao u depresiju, a potom je stupio u štrajk glađu.

Kurir.rs/ Jelena Spasić Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track