UBIĆU I TEBE I TVOJE DETE ISPRED VRTIĆA: Kažnjena Vranjanka koja je pretila novinarki ZBOG ŠOK FOTOGRAFIJA NJENE ĆERKE
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAJBER NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI

UBIĆU I TEBE I TVOJE DETE ISPRED VRTIĆA: Kažnjena Vranjanka koja je pretila novinarki ZBOG ŠOK FOTOGRAFIJA NJENE ĆERKE

Crna Hronika -

Vranjanka koja je pretila smrću novinarki Večernjih novosti Jeleni Stojković iz Vranja, nakon teksta o neprimerenim fotografijama učenice, kažnjena je novčanom kaznom od 40.000, potrđeno je iz Osnovnog tužilaštva. Jelena Stojković kaže da je zadovoljna brzim rešenjem situacije i zato što je ona insistirala na najnižnoj kazni.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Kako kaže portparol Osnovnog tužilaštva Miodrag Stojanović, primenjeno je načelo oportuniteta, što znači da tužilac može da odloži krivično gonjenje, ako tuženi novac iskoristi u humanitarne svrhe ili obavi društveno-korisni rad, navode Južne vesti.

Nakon saslušanja osumnjičene, koja je izrazila stvarno kajanje, doneta je javnotužilačka odluka o odlaganju krivičnog gonjenja i naloženo da uplati ovaj iznos u humanitarne svrhe u roku od 6 meseci. Za ovo delo zaprećena kazna je od 6 meseci do 5 godina, što znači da su se stekli uslovi za primenu načela oportuniteta - kaže Stojanović.

- Računam da je ovu finansijsku kaznu shvatila kao opomenu, kaže Jelena Stojković, i da to više nikada neće raditi. Jesam zadovoljna, ja sam insistirala na najnižoj kazni. Znam da će moje kolege, podsvesno i ja to mislim, kazati da će ovo biti vetar u leđa onima koji prete, ali mi živimo u maloj sredini gde se sve zna. Pogrešila je, znam da je majka dvoje dece, ne treba da ide u zatvor i da ostane bez posla. Nas dve se nismo nikada srele, meni su u Tužilaštvu rekli da se ona kaje i pročitan mi je deo njene izjave - kaže novinarka.

Ilustracija
Ilustracijafoto: T.S.

Dodaje i da je zadovoljna brzom reakcijom policije i Tužilaštva i da, kao neko ko je pratio mnogo slučajeva, u nijednom nije videla ovako brzo rešenje situacije.

Podsetimo, novinarka Jelena Stojković, nakon objavljivanja teksta o neprikladnim fotografijama koje su se proširile po vranjskim školama, dobila je više od 40 poziva za pola sata sa pretnjama “ubiću te, ubiću tvoje dete, sačekaću ga ispred vrtića”, a slučaj je odmah prijavljen policiji.

Novinarka Jelena Stojković je tada za Južne vesti rekla da prilikom pisanja i objavljivanja teksta nije postojao nijedan kodeks koji nije ispoštovan, a da je o problemu o kome se mesecima pričalo u Vranju, pisala tek kada je ušao u sistem nadležnih institucija.

Prema pisanju Novosti učenica u OŠ “Radoje Domanović” je fotografije na kojima je obnažena poslala svom dečku, koji je nakon raskida počeo da ih prosleđuje svojim drugovima iz škole. Sve to, dešavalo se tokom letnjeg raspusta, a informacija je do zaposlenih u školi došla početkom školske godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Kako je rekao Nenad Stefanović, direktor škole, u oktobru je pokrenut disciplinski postupak protiv učenika koji je distribuirao fotografije, a posle toga je u školi zasedao Tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, i tada je zaključeno da se radi o trećem vidu nasilja, takozvanom sajber nasilju.

Slučaj je prijavljen Školskoj upravi u Leskovcu, vranjskom Centru za socijalni rad i Višem tužilaštvu.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.Dejanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track