SRBIJA IZRUČUJE VUKOTIĆA VEĆ DANAS ILI SUTRA? Vođu škaljaraca transportuju avionom, čuvaće ga CG specijalci
Foto: Printscreen Instagram

saznanje crnogorskih medija

SRBIJA IZRUČUJE VUKOTIĆA VEĆ DANAS ILI SUTRA? Vođu škaljaraca transportuju avionom, čuvaće ga CG specijalci

Crna Hronika -

Kotoranin Jovan Vukotić, kojeg policija označava kao vođu „škaljarskog klana“, vrlo brzo će biti izručen Crnoj Gori.

Kako podogorički Dan nezvanično saznaje, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je rešenje o izručenju koje je doneto na osnovu molbe Ministarstva pravde Crne Gore. “Imam informaciju da je ministarka potpisala dokumenta za izručenje”, saopštio je advokat Ognjen Radić.

Dolazak Vukotića u Katanićevu
Dolazak Vukotića u Katanićevufoto: Ana Paunković

Vukotić će najverovatnije biti izručen avionom. Mislimo da će biti izručen vrlo brzo, moguće čak danas ili sutra, navodi Vukotićeva odbrana.

Prema nezvaničnim informacijama, izručenje će biti sprovedeno pod visokim stepenom obezbeđenja, za koje je će biti zaduženi pripadnici Posebne jedinice policije Crne Gore.

Odbrana je ranije kazala da će Vukotić, ako bude izručen, vrlo brzo izaći iz zatvora jer su postupci protiv njega fingirani. Kako su istakli, taj Kotoranin ne strahuje za svoju bezbednost na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Iako Vukotić, prema tvrdnjama njegove odbrane, poseduje državljanstvo Srbije, beogradski Apelacioni sud naveo je ranije u rešenju o odbijanju žalbe na odluku o izručenju da je strani državljanin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na više puta poslato pitanje da li je Vukotić državljanin te zemlje i da li poseduje njihov pasoš.

On je nakon hapšenja u Istanbulu izručen Srbiji, gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava. Crna Gora ga potražuje zbog teškog ubistva u pokušaju i nedozvoljenog držanja oružja.

Dolazak Vukotića u Katanićevu
Dolazak Vukotića u Katanićevufoto: Ana Paunković

“Rešenjem Višeg suda u Beogradu od 18. novembra 2019. godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Jovana Vukotića pravosudnim organima Crne Gore, na osnovu molbe za izručenje Ministarstva pravde, radi vođenja krivičnog postupka pred podgoričkim Višim sudom zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja. Protiv ovog rešenja blagovremenu žalbu”, izjavio je branilac okrivljenog jer smatra da nisu ispunjene pretpostavke za ekstradiciju navodi se u obrazloženju rešenja beogradskog Apelacionog suda od 24. decembra 2019. godine, u koje je Dan imao uvid.

Kako se dalje navodi, iz dokaza u spisima i žalbenog rešenja proizilazi da Vukotić nije državljanin Srbije, već strani državljanin.

U žalbi, u koju je Dan imao uvid, Vukotićeva advokatica tvrdi da sud nije pribavio dokaze da je njen branjenik izvršio krivična dela za koja se potražuje. Naglašava da prvostepeni sud u rešenju ne navodi činjenice i okolnosti na osnovu kojih je utvrdio da postoji sumnja da je Vukotić počinio krivična dela za koja se potražuje.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track