KAKO SU ŠKALJARCI ŽIVELI U ATINI: Menjali lični opis, nisu koristili oružje ni kola!
Foto: Interpol

istraga

KAKO SU ŠKALJARCI ŽIVELI U ATINI: Menjali lični opis, nisu koristili oružje ni kola!

Crna Hronika -

Trag: Igor Dedović i Stevan Stamatović, ubijene vođe škaljarskog klana, navodno su u Grčku došli 2018, ali osim što su se skrivali od poternica i „kavčana“,veruje se i da su preuzeli trgovinu kokainom, koji je u brodovima s bananama stizao u Pirej

Ubijene vođe škaljarskog klana Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) boravili su u Atini u kućama koje su iznajmljivali preko poznatog sajta, promenili su lični opis i nikada nisu nosili oružje, a istovremeno su kontrolisali trgovinu kokainom koji je iz Južne Amerike stizao u luku Pirej, otkrili su grčki istražitelji.

Kako prenose mediji, pod šifrom „Kotor“ otvorena je istraga koja, osim rešavanja ubistva dvojice „škaljaraca“, kao prioritet ima i otkrivanje rute droge koja ide preko luke Pirej, a iza koje navodno stoji klan čije su vođe likvidirane. Kako navode, sumnja se da su oni švercovali kokain na brodovima koji su prevozili banane. - Dokazi ukazuju da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. godine koristeći prave hrvatske pasoše, koji su izdati na ime preminulih Hrvata i koje su platili 26.000 dolara. Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena Dragan Popović i Dušan Stanić - tvrde grčki mediji.

Uključeni u istragu, kako navode, ponovo su saslušali osoblje restorana u kom su Dedović i Stamatović ubijeni 19. januara, dok su bili na večeri sa suprugama i decom. - Nisu koristili oružje niti automobile. Nisu imali ni stalno prebivalište iako su duže od godinu dana živeli u Atini. Iznajmljivali su kuće i stanove preko interneta. Njihov život bio je strogo prilagođen tome da ne izazivaju nikakvu pažnju. Menjali su čak i lični opis, bili su znatno mršaviji nego na slikama, s puštenom bradom. Međutim, u restoran u kom su ubijeni dolazili su bar dva puta nedeljno, i to s trojicom Srba, koji te večeri nisu bili s njima - preneli su grčki mediji. - Uvek su sedeli za istim stolom. Ipak, napravili su jednu grešku, to što su žene i decu pozvali da dođu u Grčku - navode oni.

Očevici su ispričali i da u večeri kada su četvorica napadača za kojima se traga u njih ispalila 24 hica, prijatelji nisu bili s njima, a da su delovali opušteno. - Kao i obično, sedeli su jedan preko puta drugog, u uzvišenom delu restorana - ispričao je očevidac, koji ih je iz viđenja poznavao odranije. Ono što mu je zapalo za oko, kako su preneli grčki mediji, jeste da su se deca, čim je počela pucnjava, bacila pod sto i da su delovala „kao da su upozorena i pripremana na ovakve situacije“.

Traže se šifre

TELEFONI ZAKLJUČANI

Grčki istražitelji još uvek pokušavaju da pronađu poslednji stan u kom su pre smrti boravili Dedović i Stamatović, ali i da otključaju njihove mobilne telefone. - Čekamo kriminalnu laboratoriju da otključa njihove telefone, što će možda odgovoriti na neka pitanja. GPS bi trebalo da otkrije gde su putovali, a postoji nada da će eventualne fotografije i zapisi otkriti više o njihovim životima i planovima - rekao je izvor.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto:Interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track