Najnovije vesti

ČEKA LI PUZIGAĆU 12 GODINA ROBIJE? Sud danas odlučuje o presudi za ubistvo Tatona
Foto: Kurir

monah sava

ČEKA LI PUZIGAĆU 12 GODINA ROBIJE? Sud danas odlučuje o presudi za ubistvo Tatona

Crna Hronika

Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je danas žalbe na presudu kojom je na 12 godina zatvora osuđen Dejan Puzigaća, sa monaškim imenom Sava, povodom optužbi da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Sednica je bila javna, ali njoj nije prisustvovao Puzigaća jer ga sud nije ni pozvao.

Na nejavnom delu sednice sud će većati i odlučiti da li će presudu da potvrdi, da je preinači u pogledu visine kazne ili činjenica, a može i da odluči da otvori glavni pretres i sam izvede dokaze koje smatra ključnim za presuđenje.

Odluka će biti saopštena putem sajta suda nakon što bude napisana i obrazložena.

Nakon nekoliko suđenja i ukidanja prvostepene presude, Apelacioni sud sada mora da donese konačnu - pravosnažnu presudu.

Poslednja presuda, na koju su izjavljane žalbe koje će biti razmatrane, izrečena je Puzigaći u julu 2019. godine.

U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika, dok je Puzigaća bio u bekstvu, on je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina zatvora.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu i dalje je u zatvoru, u kojem je se nalazi od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva.

Nakon izručenja iz Grčke njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, pa se na suđenja pojavljivao u monaškoj odori.

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći da uopšte nije bio na Obilićevom vencu u vreme nereda i tuče navijača Tuluza i Partizana.

U slučaju ubistva Tatona, Đorđe Prelić, koji je takođe u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, prošle godine je novom presudom pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Prelić je pet godina bio u bekstvu do hapšenja u Španiji, koja ga je izručila Srbiji 2014. godine.

Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...