Najnovije vesti

HAPŠENJE ZBOG MALVERZACIJA U VEZI ZRENJANINSKE FABRIKE VODE: Iza rešetaka bivši pomoćnik gradonačelnika i još tri lica
Ilustracija, Foto: Shutterstock

zloupotreba službenog položaja

HAPŠENJE ZBOG MALVERZACIJA U VEZI ZRENJANINSKE FABRIKE VODE: Iza rešetaka bivši pomoćnik gradonačelnika i još tri lica

Crna Hronika

BEOGRAD - Policija je uhapsila tri lica koje terete za krivična dela u vezi sa javnom nabavkom za prečiščavanje pitke vode za Zrenjanin, od kojih su dvoje sadašnjih ili nekadašnji rukovodioci u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" i jedno u privatnom preduzeću.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JКP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JКP "Vodovod i kanalizacija", saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA".

Sumnja se da su se N. O. kao odgovorno lice preduzeća "Synertech", i I. D. u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Кako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JКP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponudjača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.

Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

N. O. se sumnjiči i da je 17.maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi njegovog puštanja u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...