BIZARAN SLUČAJ BOLESNIKA IZ OZRENA: Bolnice čak sedam puta odbile pacijenta, na kraju UMRO!
Foto: Dragan Kadić

BIZARAN SLUČAJ BOLESNIKA IZ OZRENA: Bolnice čak sedam puta odbile pacijenta, na kraju UMRO!

Crna Hronika -

R. S. se izbo nožem, a iz bolnice na Ozrenu slali ga u bolnice u Aleksincu, Nišu i tri puta u Gornju Toponicu, gde je preminuo

R. S. (69), koji je bio pacijent Specijalne bolnice za plućne bolesti Ozren kod Sokobanje, preminuo je u nedelju pošto se izbo nožem po stomaku. Kako saznajemo, R. S. su prebacivali iz bolnice u bolnicu jer nisu mogli da utvrde u kojoj ustanovi treba da bude smešten i na kraju je umro u Gornjoj Toponici kod Niša, gde je dovezen po treći put!

Dr Mihajlo Jovanović, direktor bolnice Ozren, ispričao je kako je došlo do samopovređivanja pacijenta.

Napad psihoze

- R. S. je dobio akutni napad psihoze, počeo je da psuje, napada, vređa medicinsko osoblje, jednu sestru je polio bolničkom guskom punom urina, drugu sestru je uhvatio za revere, prislonio uz zid i kazao: „Što sam ja umro?“ Dežurni lekar je konstatovao da pacijent treba da bude hospitalizovan u psihijatrijskoj ustanovi, tako da je R. S. smešten u naše ambulantno vozilo i uz pratnju upućen u Gornju Toponicu. Tamo je pregledan i vraćen nazad kod nas jer je zaključeno da nije agresivan i da nema indikacija za prijem - kaže dr Jovanović i dodaje:

- U jednom momentu sestra je ušla u njegovu sobu i ugledala ga krvavog. Pozvala je lekara i videli su kako se R. S. nožićem, koji je verovatno doneo od kuće, ubadao u stomak. Medicinsko osoblje mu je prišlo, on je pokušao njih da iseče, ali su uspeli da ga savladaju. Sanirane su mu rane, pa smo ga ipak transportovali na odeljenje hirurgije bolnice u Aleksincu.

Kako saznajemo, pacijent se u bolnici u Aleksincu ponašao veoma agresivno, pa su ga uputili u Gornju Toponicu. Međutim, tamošnje osoblje zaključilo je da R. S. nije za njihovu ustanovu, pa su ga uputili u nišku bolnicu na odeljenje plućnih bolesti.

Telo na obdukciji

Zbog agresivnog ponašanja R. S. iz bolnice u Nišu ponovo voze u Gornju Toponicu. - Bilo je oko 21 sat kada je R. S dovezen. Pacijent je bio konfuzan, s njim nije bilo moguće uspostaviti kontakt i lekar je odmah odlučio da R. S. bude hospitalizovan. Nažalost, samo nekoliko minuta nakon ulaska u našu ustanovu R. S. je preminuo. Njegovo telo smo uputili u Niš radi obdukcije - kazao nam je dr Milan Stanojković, direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica.

Direktor Ozrena

AGRESIVNI PACIJENTI

Prema rečima dr Mihajla Jovanovića, direktora Ozrena, oni rade u otežanim uslovima jer pacijenti te zdravstvene ustanove često napadaju lekare. - Mi lečimo plućne bolesnike koji u plućima imaju više ugljen-dioksida nego kiseonika. Samim tim je i u mozgu manji dotok kiseonika. Takvi pacijenti se agresivno ponašaju, naravno, ne svojom krivicom. Pre oko tri meseca jedan pacijent je izvukao kvaku i metalnim oštrim delom pokušao da povredi sestru, pre nekoliko godina jednu sestru je pacijent ubo nožem u butinu - kaže Jovanović.

Kurir.rs/ S. A. B. Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track