NIKO NIJE OČEKIVAO OVAKO KRVAV RAT KLANOVA: Surove likvidacije u Crnoj Gori ne prestaju ZA 7 DANA UBIJENE 4 OSOBE!
Foto: EPA / Boris Pejović

strašno

NIKO NIJE OČEKIVAO OVAKO KRVAV RAT KLANOVA: Surove likvidacije u Crnoj Gori ne prestaju ZA 7 DANA UBIJENE 4 OSOBE!

Crna Hronika -

Za sedam dana u Crnoj Gori dogodila su se čak četiri ubistva i jednog teško ranjavanje. Policija je juče uhapsila muškarca iz Herceg Novog zbog sumnje da je umešan u ubistvo Šćepana Roganovića koji je brutalno likvidiran 13. februara, a sinoć je došlo do pucnjave u Zeti u kojoj je teško povređen Bojan Anđušić.

I dalje se traga za napadačem koji je u ponedeljak svirepo ubio Andriju Gazivodu (30) na Cetinju, ispred SC "Lovćen". Gazivoda je izrešetan nešto pre 21 sat ispred teretane.

Crnu Goru, a i čitav region potreslo je i ubistvo koje se pre nekoliko dana dogodilo u Plavu, kada je O. H. (76) slučajno ubio svog unuka R. H. (29) dok je pucao u drugu osobu.O. H. je, podsetimo, pokušao da ubije M.C. (28), takođe iz Plava, koji je posle ranjavanja hitno prebačen u Opštu bolnicu u Beranama. Svemu je prethodila svađa oko pevačice između dvojice mladića koja je prerasla u tuču. Deda je hteo da ih razdvoji, pucao je u M. C., ali je ubio unuka.

S obzirom na to da su poslednjih dana likvidirana lica koja se dovode u vezu sa ozloglašenim kavčanima i škaljarcima, zbog čijeg sukoba je već ubijeno više od 40 osoba, strahuje se da bi ubistva mogla da se nastave. Kriminolog i profesor, Velimir Rakočevićkaže da ovakav intenzitet sukoba škaljarskog i kavačkog klana niko nije očekivao.

foto: printscreen CDM, DAN

- Posebno zabrinjavajuće obeležje ovih kriminalnih organizacija jeste njihov transnacionalni karakter, što podrazumeva rasprostranjenost izvan nacionalnih granica - ističe Rakočević.

U prilog tome govori činjenica i da su dvojica istaknutih članova škaljarskog klana brutalno likvidirana u Atini i to naočigled svoje dece. Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijeni su sa 24 hitaca krajem januara ove godine, kada su im u jednom restoranu u Atini prišla četiri muškarca i izrešetali ih dok su za stolom sedele njihove supruge i deca.

- Ovaj intenzitet sukoba dve suprotstavljene kriminalne organizacije ni najveći pesimisti nisu očekivali. U pitanju su profesionalni tipovi kriminalnih organizacija koji su se specijalizovali za više kriminalnih aktivnosti. Njihova organizaciona struktura vrlo je fleksibilna i u najvećoj meri se prilagođava uslovima koji obezbjeđuju kriminalnu dobit. Posebno zabrinjavajuće obeležje ovih kriminalnih organizacija je njihov transnacionalni karakter što podrazumeva rasprostranjenost izvan nacionalnih granica - kaže Rakočević.

foto: Facebook/Andrija Gazivoda

On ističe da crnogorska policija u kontinuitetu preduzima preventivo represivne mere na planu suprotstavljanja ovim kriminalnim klanovima.

- Upravo te brojne policijske radnje dovele su do toga da pojedni kriminalci napuste našu teritoriju tražeći pogodnije teritorije za kriminalno delovanje. Treba naglasiti da se uspešno suprotstavljanje kriminalitetu može ostvariti samo širokim angažovanjem državnih i društvenih subjekata, odnosno javnosti u najširem smislu. To znači da je neophodno udruženo delovati na uzroke i uslove ove negativne društvene pojave - navodi Rakočević .

Sve što se događalo prethodnih meseci govori da su likvidacije često surove, a ubice ne biraju ni mesto ni vreme za njihovo izvršenje. Sam Rakočević je istakao da je to zbog toga što se ne radi o mafijaškim organizacijama, već o „adaptibilnim kriminalnim udruženjima“.

foto: Privatna Arhiva

- Sva ubistva ovoga tipa imaju objektivnu i subjektivnu dimenziju. Objektivna se sastoji u načinu izvršenja zločina i upotrebljenim sredstvima koja ne daju gotovo nikakve šanse žrtvi da preživi. Sve radnje preduzete u cilju usmrćenja protivnika su objektivno okrutne i stravične. Subjektivna strana ovih zločina vezana je za ličnost učinioca. Najčešće se radi o hladnom profesionalcu koji ubija isključivo iz niskih pobuda kao što su koristoljublje, osveta i slično, a osim surovosti karakteriše ga bezosećajnost i bezobzirnost - objašnjava Rakočević za portal Analitika.me.

Mete koje su pukom srećom izbegle smrtonosni metak, neretko su zaštitu potražile u drugoj državi. Tako se poslednjih dana u Nemačkoj podigla velika bura, jer se Igor Krstović, koji je preživeo kišu metaka u Zeti, tamo prebačen na lečenje.

Podsetimo, na Krstovića, koji se dovodi u vezu sa škaljarcima, su nepoznati napadači ispalili više od 20 metaka dok je bio u automobilu, u zetskom naselju Balijače. U automobil Krstovića ispaljeno je 26 hitaca iz automatske puške, a prema nezvaničnim informacijama - sedam je završilo u njegovom telu. Nakon pucnjave operisan je u Kliničkom centru, a čim mu je stanje bilo stabilno, on je prebačen u na lečenje u Nemačku i nalazi se u Medicinskom fakultetu u Hanoveru, koji obezbeđuje veliki broj nemačkih specijalaca, ali će "sigurnu luku" izgleda morati da napusti.

foto: mondo.me

Kako navode nemački mediji, pozivajući se za izvore, Krstović je dobio nalog da napusti Hanover, koji mu je postavljen kraj kreveta i na koji se mora odazvati. Podstimo, 28. januara, sat vremena nakon što je tridesetpetogodišnjak pogođen mecima iz vatrenog oružja, istražitelji su na Kakarickoj gori pronašli zapaljeni “golf”, za koji, saopštili su, pretpostavljaju da je korišćen u napadu.

Prema nezvaničnim informacijama, pronađena je i automatska puška “M70” iz koje je pucano na Krstovića. Crnogorska policija privela je juče Podgoričanina Dragišu Bulatovića, koji se sumnjiči da je pomogao u izvršenju ovog krivičnog dela.

Kurir.rs/Telegraf

Foto EPA/Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track