SRPSKI KUVAR RADIO ZA MOĆNE NARKO-KARTELE: Pala banda Dejana Markusa!
Foto: Facebook

Akcija „Egzotik“

SRPSKI KUVAR RADIO ZA MOĆNE NARKO-KARTELE: Pala banda Dejana Markusa!

Crna Hronika -

Dejan Markus, proslavljeni TV kulinar, i dvojica naših državljana uhapšeni su sa još 10 osoba zbog sumnje da su krijumčarili marihuanu, kokain i amfetamin iz Holandije u zemlje zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju

Dejan Markus, proslavljeni kuvar iz Beograda poznat po emisiji „Kuvati srcem“, i još dvojica srpskih državljana uhapšeni su u spektakularnoj akciji srpske policije s kolegama iz regiona i Evrope, nazvanoj „Egzotik“, kao deo organizovane kriminalne grupe koja je švercovala narkotike za kartele.

foto: Printscreen

Uhapšeno je 13 osoba, a zaplenjeno je devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litra baze za proizvodnju amfetamina, oko 6,4 kilograma marihuane i oko 30 kilograma takozvanog miksa, koji služi za uvećanje mase narkotika. Takođe, zaplenjena su i tri luksuzna vozila sa posebno izrađenim prostorom za skladištenje narkotika.

foto: Printscreen

Kurirska služba

- Sumnja se da je grupa, na čijem je čelu bio Stjepan Plaščar (58), kokain prevozila iz Holandije za račun različitih južnoameričkih kartela i bandi iz Evrope, a članovi su bili kuriri - uslužno su prevozili drogu i rasturali je po drugim zemljama. Međutim, osim toga, oni su sami pravili amfetamin u garaži u Ulici Frana Folnegovića u Zagrebu, nedaleko od Uprave kriminalističke policije - priča izvor.

foto: MUP Hrvatske
foto: MUP Hrvatske

Uhapšeni su i M. P. (34), S. B. (52), D. B. (25), J. K. (39), D. S. (53) i Ž. B. (50), kao i slovenački državljani D. Ž. (34) i B. T. (46).

- Plaščar se tereti da je organizovao i finansirao nabavku droge, kao i kompletnu logistiku, u vidu izrade bunkera u kolima na području Srbije, nabavke kriptovanih telefona, iznajmljivanja stanova i apartmana za skrivanje droge i smeštaj članova. Navodno, plaćao je i advokate odbrane za uhapšene pripadnike. Grupa se tereti za transport i distribuciju droge iz Holandije u zemlje zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, te za prodaju narkotika na teritoriji Hrvatske - kaže izvor i dodaje da je jedna osoba povezana s bandom uhapšena u Srbiji.

foto: MUP Hrvatske

„Kuvao“ amfetamin

Srpski kuvar Dejan Markus uhapšen je kao deo narko-bande početkom februara u Sloveniji sa tri litra baze za amfetamin u plastičnim flašama, koje je švercovao iz Holandije.

- Osim njega, uhapšeni su i srpski državljani Haziri B. (46) i Asmir M. (43) u Švajcarskoj i Austriji. Navodno, Asmir je uhapšen u Beču nakon što je drogu kupio od Markusa, a Haziri B. od Željka B. i spakovao je u svoj „porše kajen“. Lisice na ruke stavljene su Hrvatu Josipu Ž. (38) u Hrvatskoj, koji je kilogram kokaina u septembru kupio u Zadru upravo od Markusa. Ova hapšenja su prethodila velikoj akciji u kojoj je privedeno još članova organizovane kriminalne grupe - kaže izvor.

foto: MUP Hrvatske

Hrvatski mediji navode da su u akciji učestvovale policije i tužilaštva iz Hrvatske, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, koje su mesecima pratile grupu za koju se sumnja da je prošvercovala preko 20 kilograma kokaina iz Holandije.

- Policija i specijalna jedinica USKOK su Dejana Markusa, koji je uhapšen u Sloveniji, tajno nadzirali godinu dana i pratili. Oni su sumnjali da je povezan s grupom koja je sama izrađivala amfetamine u laboratoriji, odnosno kuvali su ovaj narkotik iz amfetaminske baze i to baš onakve koja je nađena kod njega - navode mediji.

Navodno, na saslušanju članovi bande su se branili ćutanjem.

Kuvao i pravio knedle NESTAO, PA PRONAĐEN U PRITVORU

Kuvar i TV zvezda Dejan Markus nestao je najpre 7. februara u Hrvatskoj, a njegova porodica objavila je potragu za njim na društvenim mrežama. Međutim, nekoliko dana kasnije objavljena je najpre vest da je živ i zdrav, ali je ubrzo usledio novi šok - Markus je uhapšen u Sloveniji sa tri litra amfetamina u automobilu!

- U šoku sam, prvi put tako nešto čujem. Dejan nije ni pušač, to nije moj brat kog znam 34 godine. Mi smo svi ovde zgranuti, nikad u životu mi ne bi palo na pamet tako nešto - rekla je tada njegova sestra Jelena.

Markus je poznat po emisiji „Kuvati srcem“. Nakon toga se preselio u Zagreb, gde je imao vinoteku i prvi butik ručno rađenih knedli.

Mreža po Evropi

kokain nabavljali u holandiji i kolima vozili u hrvatsku

Deo droge prodavali kupcima u Austriji i Švajcarskoj, a deo krili u Sloveniji

Iz Hočkog Pohorja prebacivali drogu u Hrvatsku i to u objekte u Mariji Bistrici i na Pantovčaku u Zagrebu

Amfetaminmešali s drugim materijama u garaži u Ulici Frana Folnegovića u Zagrebu

Akcija TAJNA OPERACIJA

Policija je, navodno, poslednjih godinu dana nadzirala više pošiljki ove bande, a neke je i zaplenila.

- U septembru su istražitelji uočili da je jedan član prošvercovao 15 kilograma droge u tri navrata, između Holandije i Slovenije. Deo droge, pet kilograma spakovanih u pet paketa, ubaili su u „audi Q7“, s kojim je Željko B. uhapšen na graničnom prelazu Cvetlin. U decembru prošle i januaru ove godine presretnute su još dve pošiljke od po kilogram kokaina u Puli i Zaprešiću, da su uhapšeni kupci Dževad N. i Mario K. - navode hrvatski mediji.

Boža Spasić POČINJU KAO MULE

Boža Spasić, nekadašnji operativac DB, kaže da je sistem rada ove grupe prikaz funkcionisanja narko-kriminala u svetu.

- Svi oni počinju kao mule, kuriri koji za velike kartele prenose i čuvaju drogu, a tokom vremena pokušaju da sami organizuju posao. Verovatno su tokom transporta kokaina nekad isplaćivani i u sirovinama za proizvodnju sintetičkih droga, pa su došli na ideju da sami prave amfetamin - kaže Spasić.

foto: Marina Lopičić
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

KURIROV POTROŠAČ

OPREZ: FEJK ŠMINKA S NETA IZAZVA I RAK!

SAMO U KURIRU NOVI FELJTON

Likvidacije Arkanovih prijatelja

Božidar Čarmak brani svetinje u Crnoj Gori

Uhapsili su me zbog krsta iz Jerusalima!

Majka zaraženog Srbina za Kurir: Moj Ivan je ZATVOREN U KABINI

Hranu mu ZBOG KORONE ostavljaju ispred vrata

INTERVJU: Miodrag Radonjić Krimosi kao Baća deci su krali patike

Paparaco

Džon Malkovič stigao u Beograd Haos u kafani

Sin poslanika udario konobara pa dobio batine

PROCES DECENIJE Prva presuda u slučaju Marjanović

Forenzičar koji je istraživao Jelenino ubistvo je prevarant?

In memoriam: Popularna pevačica Mica Trofrtaljka preminula u 77. godini

Kraljica folk erotike otišla u legendu

Intervju Anastasija Ražnatović o muzici, ali i privatnosti

Ne volim da se cmačem s dečkom u javnosti

NBA podrška Srbin poslao jaku poruku iz SAD

Jokić ne da svetinje

Ne propustite

DANAS POKLON ZA SVE ČITAOCE KURIRA! MREŽICA ZA TUŠIRANJE: Dostupna je u raznim bojama

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon MREŽICU ZA TUŠIRANJE.

Napraviće bogatu penu, koju ćete lako naneti, pritom ćete koristiti manje gela za tuširanje. Idealna je kao blagi piling, kako bi vaša koža bila glatka i nežna na dodir.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Jelena Ivić Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track