INSPEKTORI IZ SEFOVA UKRALI 123.000 €! Policajac otkriva odakle potiče taj novac, kako se čuva i KO IMA PRISTUP!
Foto: Shutterstock

SKANDAL

INSPEKTORI IZ SEFOVA UKRALI 123.000 €! Policajac otkriva odakle potiče taj novac, kako se čuva i KO IMA PRISTUP!

Crna Hronika -

U toku je istraga o nestanku novca iz kase u PU za grad Beograd, oduzetog u krivičnim i prekršajnim postupcima. Ovo je u proteklih nekoliko meseci drugi takav slučaj

Nakon što je Sektor unutrašnje kontrole MUP nedavno otkrio da je iz PS Palilula u Beogradu nestao novac oduzet iz krivičnih dela, za koji se sumnja da ga je inspektor Vanja M. uzimao i trošio na sebe, identičan slučaj otkriven je i u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Naime, iz sefa beogradske policije nestalo je 88.700 evra, dok je pre nekoliko meseci iz sefa PS Palilula nestalo četiri miliona dinara.

Tužilaštvo obavešteno

- Nakon kontrole čuvanja i postupanja sa oduzetim predmetima u krvičnom ili prekršajnom postupku, koju je sprovela PU za grad Beograd, utvrđeno je da u kasi Uprave kriminalističke policije fali 88.700 evra. Komisija koja je izvršila kontrolu o svemu je sačinila zapisnik, nakon čega je obavešten i SUK. Po nalogu nadležnog tužilaštva, obavljeni su razgovori sa više policijskih službenika koji su imali kontakt sa navedenim novcem ili metalnom kasom u kojoj je čuvan. Istraga je u toku, a o svemu je dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu - kaže izvor.

foto: Shutterstock

Časlav Ristić, policajac u penziji, objašnjava za Kurir da je novac koji završava u policijskim kasama uglavnom onaj koji biva oduzet od uhapšenih narko-dilera, od osoba za koje se sumnja da su počinili neko krivično delo, kao i od preminulih osoba.

- Taj novac se stavlja u kasu, ali pre toga se pravi specifikacija. Upisuje se koliko ima kojih novčanica, ali i njihovi serijski brojevi. Taj novac bude u kasi neko vreme, a kasnije se deponuje u sud do okončanja postupka. Kada se sudski postupak završi, novac, ukoliko nije stečen krivičnim delom, vraća se osobi od koje je oduzet, a u suprotnom ide u budžet države - kaže Ristić i dodaje da ključeve od sefova u policijskim stanicama imaju samo određeni službenici.

- Uglavnom su to šefovi smena, ali se dešavalo u vreme dok sam radio da taj ključ bude u kancelariji u nekoj od fioka. Sećam se da je i ranije bilo sličnih situacija - kaže bivši policajac.

Ostaju bez posla

On dodaje da oduzeti novac koji se čuva u sefovima policijskih stanica „predstavlja veliko iskušenje za neke policajce“.

- Zbog čega oni koji bi trebalo da čuvaju zakon taj zakon krše, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali pretpostavljam da pritisnuti ličnim finansijskim problemima padaju u iskušenje. Ovi slučajevi se gotovo uvek otkriju, čak i kada policajci vrate novac - objašnjava sagovornik.

On dodaje da je za policajce za koje se utvrdi da su krali novac zakon isti kao i za bilo kog drugog građanina.

- Reč je o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja. Ukoliko je reč o imovinskoj koristi, uglavnom ti službenici ostaju i bez posla - kaže sagovornik.

Zloupotreba VRATIO SVE PARE

foto: Dragana Udovičić

Kako je Kurir već pisao, inspektor iz PS Palilula je iz sefa te policijske stanice uzeo oko četiri miliona dinara, a novac je vratio.

- Protiv Vanje M. je podneta je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja u redovnom postupku. Osumnjičeni je do okončanja postupka udaljen sa posla, a protiv njega se vodi i disciplinski postupak. Ova afera otkrivena je kada je navodno iz suda stigao zahtev da se deo oduzetog novca vrati - podseća sagovornik.

(Kurir.rs / Jelena Rafailović / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track