LIKVIDACIJA CRNOGORCA NA VRAČARU JOŠ NERAZJAŠNJENA: Kavčanin pod lažnim imenom proputovao svet, pa izrešetan u sačekuši
Foto: Marina Lopičić

sad se pojavio snimak ubistva

LIKVIDACIJA CRNOGORCA NA VRAČARU JOŠ NERAZJAŠNJENA: Kavčanin pod lažnim imenom proputovao svet, pa izrešetan u sačekuši

Crna Hronika -

Posle objavljivanja snimka brutalne likvidavije Davorina Baltića u Beogradu 2018. godine,ovaj pripadnik kavačkog klana ponovo je dospeo u žižu javnosti.

Da podsetimo ko je bio Davorin Baltić, likvidiran u januaru 2018. na Vračaru označen je kao visokokotirani član kavačkog klana koga je crnogorska policija povezivala sa ubistvom bivšeg poslanika Liberalnog saveza Saše Markovića u Budvi, u aprilu 2015, kao i sa ubistvom njegovog kuma Gorana Đuričkovića koji je likvidiran hicem iz snajpera u blizini svog kafića u Budvi u oktobru iste godine.

On je označen kao jedan od organizatora ovih likvidacija, pretreseni su njegovi stanovi u Budvi i Kotoru, ali je on ostao nedostupan pravosudnim organima. Dovođen je u vezu sa Južnoafrikancem Majklom Gregorijem Ferarisom koji je kasnije osuđen za planiranje ubistva Đuričkovića. Međutim, njegova porodica ubeđena je da Davorin nije imao nikakve veze sa klanovima već da se bavio isključivo pomorstvom.

Rat klanova

Drugi put Baltić je medijima postao interesantna nakon šokantnog ubistva Gorana Lenca (32), Kotoranina, golmana lokalnog fudbalskog kluba, ubijenog nasred fudbalskog terena u septembru prošle godine. Ovo ubistvo zbunilo je policiju: na prvi pogled, Lenac nije imao veze sa obračunom klanova, niti je imao kriminalni dosije, ali je, s druge strane, istragom utvrđeno da je blizak pojedinim istaknutim figurama iz Kavačkog klana.

U novinskim čituljama pored imena brojnih Kavčana pojavilo se i ime vođe klana Radivoja Zvicera, kao i ime "drugog čoveka klana" Davorina Baltića. Da je reč o nastavku obračuna kotorskih klanova – kavačkog i škaljarskog - potvrdio je tada i direktor policije Vladimir Rebić.

Lažno ime

Kako je posle pucnjave otkriveno, Baltić je imao lažni italijanski pasoš pod imenom Nikola Bendeti i sa njim putovao u Brazil, Albaniju, Italiju, a onda poželeo da se skrasi u Beogradu. U falš pasošu navodi se još da je "Benedetijev" status "neoženjen", da je po zanimanju "radnik", da ima smeđe oči i kosu i da nema posebnih telesnih znakova, poput ožiljaka ili belega.

Zanimljiv je i podatak koji otkriva da je pasoš izdat u novembru 2014. godine, samo nekoliko meseci pre nego što će haos između "škaljaraca" i "kavčana" i zvanično početi. Taj podatak otkriva da su "vojnici" klanova bili uveliko spremni da beže i skrivaju se nakon krvoprolića koje su planirali.

Sa ovim pasošem, pišu "Vijesti", Baltić "Benedeti" obišao je maltene pola sveta: najpre se obreo u Brazilu, potom u Italiji, pa Albaniji i na kraju poslednjih mesec dana - u Srbiji, konkretno u Beogradu.

Javnost u Srbiji tada je posebno zaintrigirala uloga policajke Marije Nikolić, koja je sa njim za vreme pucnjave, a u njoj nije povređena iako je na automobil ispaljeno oko 60 hitaca!

Tog kobnog 1. januara u popodnevnim satima, Baltić je svojim "golfom" tek ušao u garažu satmbene zgrade na Vračaru u kojoj je živeo, kada su dvojica muškaraca utrčala za njegovim automobilom. Ono što je usledilo, podseća na holivudske akcione filmove - dvojac je otvorio vatru gotovo istovremeno, kružeći oko Baltićevog auta ispalioje šezdesetak hitaca i pobegao.

U kolima je, na suvozačevom mestu, sedela je policajka Marija Nikolić, inače njegova kuma, koja je u vatrenom obračunu prošla bez povreda, što je istražiteljima odmah ukazalo na to da je reč o profesionalnom ubistvu.

Nakon kiše metaka egzekutori su pobegli, a policajka je bacila Baltićev pištolj u obližnji kontejner, međutim kasnije je kolegama ispričala gde se oružje nalazi.

Protiv nje je tada podneta krivična prijava zbog sumnje da je nelegalno nosila pištolj.

Policajka bacila pištolj

- Kada je počela rafalna paljba, kum mi je rekao: "Daj mi pištolj iz vrata". Bila sam u šoku, nisam mu dala oružje, a ni sama ne znam zašto sam posle uzela pištolj i bacila ga u kontejner - tvrdila je policajka na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu.

Ona je rekla da je kada je prestala paljba "bila u šoku" i da je "iz predostrožnosti pre izlaska iz kola htela da izvadi službeni pištolj". Kako je ispričala "zbog stresa nije uspela da otkopča jaknu i uzme svoje oružje".

- Ni sama ne znam zašto sam tada uzela pištolj iz suvozačevih vrata. Izašla sam iz kola, i uspela nekako da odem do kuminih vrata i njoj i kumovoj majci ispričam šta se desilo. Nije bilo signala na mobilnom, pokušavala sam da pozovem i načelnika. Kada sam izašla iz zgrade, i dalje nisam znala za sebe. Uspela sam da dobijem načelnika i ispričala sam mu šta se desilo. Išla sam bez ikakvog cilja, lutala, i kada sam malo došla sebi, shvatila sam da sam se udaljila od lica mesta dve ulice i da u ruci i dalje imam pištolj, koji sam, ni sama ne znam zašto, bacila u kontejner - tvrdila je policajka.

Nekoliko sati posle zločina u Ulici Braće Srnić nađena je zapaljena “tojota”, kojom je saučesnik odvezao egzekutora, ali je vatra spržila sve tragove koji su mogli pomoći u identifikaciji ubica.

Kurir.rs

Foto Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track