UHAPŠENA ČETVOROČLANA HAKERSKA BANDA: Fiktivnim uplatama oštetili banku za 15 miliona dinara
Ilustracija, Foto: Shutterstock

visokotehnološki kriminal

UHAPŠENA ČETVOROČLANA HAKERSKA BANDA: Fiktivnim uplatama oštetili banku za 15 miliona dinara

Crna Hronika -

BEOGRAD -Četvoročlana grupa osumnjičenih za računarske prevare i pranje novča kojom su jednu banku tokom aptila odstetili za 15 miliona dinara uhapšena je u saradnji policije i tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Uhapšeni su N. R. (1974), R. C. (1978) iz Kraljeva, N. J. (1996) iz Čačka i J. R. (1974) iz Beograda.

Sumnja se da su oni, tokom aprila ove godine, vršili fiktivne uplate sa računa različitih inostranih firmi na svoje račune u jednoj banci, a potom ih stornirali.

Uplate su vršili preko kloniranih virtuelnih POS terminala pomoću kojih su uplate prikazane kao stvarne, odnosno nije prikazano da su uplate stornirane, saopšteno je iz MUP-a.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Potom su oni, kako se sumnja, taj novac prebacivali na druge bankarske račune u inostranstvu ili ih podizali sa bankomata pre nego što je banci koja im je omogućila korišćenje novca stigla potvrda o povraćaju sredstava odnosno obaveštenje da su uplate bile stornirane.

Na taj način banka je oštećena za više od 15.000.000 dinara.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela informatičku opremu za koju se sumnja da je korišćena za izvršenje ovih krivičnih dela, kao i tehničku i informatičku robu za koju se sumnja da je kupljena od ovog novca.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara i pranje novca.

U roku od 48 časova će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track