MEĐUNARODNI DAN DECE ŽRTAVA NASILJA: Za tri godine 1.715 mališana pretrpelo zlostavljanje
Foto: Shutterstock

STATISTIKA

MEĐUNARODNI DAN DECE ŽRTAVA NASILJA: Za tri godine 1.715 mališana pretrpelo zlostavljanje

Crna Hronika -

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, iz Ministarstva pravde su saopštili „da je za poslednje tri godine u Srbiji evidentirano 1.715 mališana koji su bili žrtve nasilja ili im je pretila neposredna opasnost od nasilja u porodici“.

Iz ministarstva su naveli da je 2017. godine počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

- Od početka primene Zakona do aprila 2020. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici, usvojeno više od 50.000 hitnih mera i izrađeno više od 42.000 individualnih planova zaštite. Prema tom zakonu, deca ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć, bez dodatne dokumentacije u svim postupcima koji se odnose na njih, podseća ministarstvo - naveli su iz ministarstva i dodali:

- Očekuje se da uskoro bude usvojena nova nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Srbiji, sa pratećim akcionim planom, koja prepoznaje decu kao posebno ranjivu grupu i predviđa niz mera usmerenih ka unapređenju položaja dece žrtva i svedoka.

Iz Ministarstva pravde su podsetili „da su deca temelj razvoja svake države, te da moraju da budu u centru pažnje celog društva, a posebno kada je reč o sprečavanju nasilja nad decom ili bilo kog drugog oblika diskriminacije“.

(Kurir.rs / B. T. / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track