ŽALBE NA PRESUDU ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: I tužilaštvo i odbrana traže novo suđenje
Foto: Prof

apelacioni sud

ŽALBE NA PRESUDU ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: I tužilaštvo i odbrana traže novo suđenje

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu juče je otvorio sednicu po žalbama na presudu kojom je Specijalni sud na ukupno 100 godina zatvora osudio četvoricu bivših pripadnika DB zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

Presudom, na koju su se žalili i tužilac i odbrana, bivši načelnik DB-a Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora, Milan Radonjić, bivši šef beogradskog Centra DB, izrečena je ista kazna. Na po 20 godina zatvora osuđeni su radnici Službe Ratko Romić i Miroslav Kurak. Prema presudi Slavka Ćuruviju ubila je nepoznata osoba.

- Sednici, koja se i danas nastavlja, prisustvovali su Radonjić i Romić, dok je Marković koji je u zatvoru u Požarevcu, u kom služi kaznu od 40 godina zatvora, zbog drugih krivičnih dela, obavestio sud da ne želi da prisustvuje, ali je u publici sedela njegova supruga - kaže izvor Kurira.

Sudija izvestilac juče je pročitao presudu kojom je sud osudio četvoricu optuženih, ali je zaključio da je ubica nepoznata osoba pošto je prihvatio iskaz oštećene i jedinog očevica Branke Prpe, koja je izjavila pred sudom "da Kurak i Romić nisu osobe koje su nju i Ćuruviju napale".

Na ovu presudu, koju veće Specijalnog suda nije donelo jednoglasno, već većinom glasova od troje sudija, tužilaštvo se žalilo jer smatra da sud nije pravilno utvrdio šta se dogodilo i zatražilo je da se presuda ukine i vrati na novo suđenje, ali je taj zahtev zamenik tužioca na sednici promenio i predložio da Apelacioni sud sam otvori glavni pretres i donese presudu, dok odbrana tvrdi da nema dokaza da su optuženi počinili krivično delo i predlaže oslobađajuću presudi, ili eventualno njeno ukidanje i vraćanje na novo suđenje.

Kurir.rs/J. Spasić/foto Profimedia, Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track