UBICA JOCIĆA U BRAZILU PROGLASIO SEBE MRTVIM: Platio lažnu sahranu i napravio spomenik da bi pobegao od robije
Foto: Printscreen Interpol

pokušaj prevare

UBICA JOCIĆA U BRAZILU PROGLASIO SEBE MRTVIM: Platio lažnu sahranu i napravio spomenik da bi pobegao od robije

Crna Hronika -

Brazilac Hernandes Oliveira de Silva (38), za kojeg se veruje da je naručio ubistvo Marjana Jocića (39) iz Zaječara, pokušao je da izbegne hapšenje tako što je lažirao svoju smrt u Paragvaju, javlja UltimaHora.

Silva, koji slovi za vođu bande čiji je i Jocić navodno bio član, uspeo je da nabavi izvod iz matične knjige umrlih u kom se navodi da je preminuo 22. juna od zastoja srca i gušenja. Organizovana je čak i sahrana koju je, veruje se, Silva sam platio. Na grobu je položen i spomenik, koji je begunac verovatno takođe sam finansirao, kao i čitulju objavljenu u novinama. Čitava prevara otkrivena je u petak, kada je uhvaćen u Kanelonesu u Urugvaju.

Umrlicu je, kako se sumnja, potpisao jedan od zaposlenih u opštini, zbog čega je pokrenuta i interna istraga. Prema prvim informacijama, službenik koji se tereti za izdavanje lažne umrlice, nije smrt zaveo u knjigama koje vodi, pa se sumnja da je možda potpis i falsifikovan.

Uhapšeni de Silva nalazi se na Interpolovoj poternici. Na teret mu se stavljaju bar tri ubistva, ali i optužbe za trgovinu drogom. On je uhapšen u Montevideu sa lažnim dokumentima koje glase na ime Ruan Kortes de Silva.

On se sumnjiči za ubistvo bivšeg policajca Samira Skandara i golmana Alvarija de Paula Silve u novembru 2019. godine. Tereti se i da je naručio ubistvo srpskog državljanina Marjana Jocića, a takođe se sumnja da i je umešan u trgovinu drogom.

foto: Banda B

Kako navode lokalni mediji, de Silva je prvo bio naredio Samiru da otme i ubije čoveka kojeg zovu "Ptica trkačica", ali on to nije uradio. Potom je navodno Jocić od njega dobio nalog da likvidira Samira i njegovog prijatelja Alvarija. Na kraju je i sam Jocić pronađen mrtav.

Telo Jocića pronađeno je u maju u blizini Plavog jezera u Brazilu, u blizini grada Kuritiba. Tamošnja policija je, kako je tada preneo brazilski medij Banda B, pored muškarca pronašla i pasoš na kojem piše da je državljanstvo žrtve srpsko.

Jocićev leš ugledala je jedna od meštanki u kamenolomu nedaleko od jezera, a rane na njegovom telu ukazivale su na to da je u njega pucano iz pištolja.

Inspektor Tiago Dantas je tada izjavio da se na osnovu pasoša može zaključiti da je Jocić često dolazio u Brazil.

- U proteklih 10 godina, dolazio je u Brazil i vraćao se u svoju zemlju šest puta. Ne znamo da li su ta putovanja bila poslovna ili turistička - naveo je tada Dantas.

foto: Printscreen Interpol

Ronioci, koji su pretraživali jezero tokom uviđaja, našli su vozilo i postoje indicije da se Jocić njime dovezao do Plavog jezera. Međutim, ostalo je nejasno kako je automobil završio u vodi.

Brazilska policija pre nekoliko dana uhapsila je Hrvata Luku Marića (28) zbog sumnje da je učestvova u ubistvu Jocića.

Za Marićem je bila raspisana i Interpolova poternica zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc droge te likvidacije, čiji je i Jocić navodno bio član.

- Marića je početkom nedelje policija locirala u jednom taksiju u Sao Paulu. Taksi su presreli, Marića uhapsili, a kod njega na ranču su pronašli 9.400 dolara, kao i nešto malo hrvatskog novca. Osim toga, imao je i mapu i dva mobilna telefona - naveli su tamošnji mediji.

Jocić, za kojeg u Srbiji nema saznanja da je počinio neko krivično delo, svojevremeno se družio sa Sašom Stojkovićem, poznatijim kao Saša Bilder, koji je likvidiran sa tri hica u glavu 13. jula 2008. godine, dok je sedeo sa društvom na zaječarskom bazenu.

Kako se na licu mesta posle ubistva moglo čuti, na Stojkovića je pucao nepoznati napadač, odeven u crno i sa fantomkom na glavi. Napadač je Stojkoviću prišao dok je sedeo na stolici i u njega sa razdaljine od oko dva metra ispalio tri hica iz pištolja. Stojković je preminuo na licu mesta, a ubica je posle zločina preskočio ogradu, seo na motor, koji ga je očigledno čekao, i izgubio se u nepoznatom pravcu. Ni do danas nije otkriven.

Prema navodima pojedinih medija, Jocić je 2012. godine bio hapšen u Sloveniji kao član krimi-grupe koja je u ovoj zemlji uzgajala konoplju, ali i krijumčarila ljude.

Veruje se da je Jocić pomogao krijumčarenje 79 osoba, mahom turskih državljana, da se dokopaju Evropske unije. Usluge "prebacivanja" kirimnalna grupa naplaćivala je i po 4.000 evra.

Mediji u Brazilu navode da je ubijenom Jociću pasoš, koji je izdat u PU u Zaječaru, istekao 9. aprila ove godine. To znači da je u Brazilu boravio mesec dana sa isteklim pasošem, a mediji napominju da se ispituje da li je zbog situacije sa virusom korona propustio priliku da se vrati u domovinu pre nego što su mu dokumenta istekla.

Da bi izvadio nova dokumenta, međutim, nije morao da se vrati u Srbiju, već da se obrati nekom srpskom diplomatskom predstavništvu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track