KURIR U SUDNICI, DARKU ŠARIĆU 9 GODINA ROBIJE! Nije ni došao da čuje presudu, a evo šta će mu sve biti oduzeto
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

nema mu nikog ni od familije

KURIR U SUDNICI, DARKU ŠARIĆU 9 GODINA ROBIJE! Nije ni došao da čuje presudu, a evo šta će mu sve biti oduzeto

Crna Hronika -

Proglašen krivim za pranje novca - 20 miliona evra, Tužilaštvo tražilo 12 godina zatvorske kazne

BEOGRAD - Darko Šarić osuđen je jutros pred Specijalnim sudom u Beogradu na 9 godina zatvora zbog toga što je u dogovoru sa ostalim optuženima najmanje 20 miliona evra zarađenih od šverca kokaina ubacio u legalne tokove kupovinom preduzeća i poljoprivrednog zemljišta, kao i imovine i nepokretnosti na teritoriji Srbije.

Naime, pred Specijalnim sudom u 11 sati počelo je ročište na kojem je izrečena prvostepena presuda Darku Šariću i njegovim saradnicima. Kako Kurir saznaje, Darko Šarić ne prisustvuje izricanju presude kao i niko od njegove najbliže familije.

Sudija Siniša Petrović prvo je počeo s prozivkom ko je prisutan u sudnici a onda je rekao: Obavešten sam od strane straže da Darko Šarić ne želi da prisustvuje, što je njegovo pravo...

Sudija Siniša Petrović potom je počeo i izricanje presude: Nakon održanog pretresa, veće je većinom glasova donelo presudu, a ja je objavljujem: Darko Šarić kriv je što je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina ubacivao u legalne tokove tako što je investirao u legalne tokove. Nešto kasnije sudija mu je izrekao i kaznu - 9 godina zatvora.

foto: Zorana Jevtić

- Sve je urađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Darka Šarića - rekao je sudija Siniša Petrović koji je pre nego što je saopštio odluku rekao da je od trojice članova sudskog veća dvoje glasalo za nju, a jedan sudija protiv.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao sprskim vlasnima nakon višegodišnjeg bekstva. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu. Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Evo bez čega će sve ostati i šta će morati da plati

Sud je takođe naložio presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo Mladi borac Sonta, Jedinstvo Gajdoba, Mitrosrem Sremska Mitrovica, UTP Putnik ad Novi Sad, HTDP Vojvodina Novi Sad, Bratstvo Preševo, Danzo invest, imovina AMC Zvezda iz Pančeva-konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pancevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Okrivljeni su takođe obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka , pod pretnjom prinudnog izvršenja, a odluka o visini troškova krivičnog postupka će biti doneta u formi posebnog rešenja kada se pribave tačni i precizni podaci o njihovoj visini, saopštio je sud nakon izricanja presude.

U saopštenju se dalje navodi da se svi osuđeni obavezuju da na ime paušala plate sudu iznos od po 50.000 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U odnosu na okrivljene prema kojima je optužba odbijena i koji su oslobođeni od optužbe, troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda, navodi sud. Podseća da se u ovom postupku optuženi terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Ostale kazne

Nebojša Jestrović osuđen je na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, na po četiri godine osuđeni su Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković, dok su Arguš Erdinč i Marko Dabović osuđeni na na po tri godine. Na po dve godine zatvora zbog pranja para osuđeni su optuženi Goran Bogdanović i Stevica Kostić. Supruga advokata Radovana Štrpca, Dubravka Šrtbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Podsetimo, u završnjim rečima na suđenju tužilaštvo je predložilo sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalne zatvorske kazne za krivična dela za koja se terete, dok su Šarić i ostali optuženi tražili oslobađanje od optužbi. Za krivično delo pranje para za koje se Šarić i ostali terete zaprećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta. Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

(Kurir.rs/J. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track