STRAŠNO! DECA NA METI PEDOFILA ZBOG KORONE: Seksualni manijaci koriste epidemiju za napade na mališane!
Foto: Shutter

jezivo

STRAŠNO! DECA NA METI PEDOFILA ZBOG KORONE: Seksualni manijaci koriste epidemiju za napade na mališane!

Crna Hronika -

Od početka vanrednog stanja zbog koronavirusa u Srbiji uhapšeno čak 13 pedofila, život mališana zbog epidemije pomerio se još više iz stvarnog sveta u virtuelni, što je za njih velika pretnja

Od marta ove godine, to jest od početka vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Srbiji uhapšeno je čak 13 osoba osumnjičenih za silovanja, zlostavljanja i nedozvoljene polne radnje nad decom. Poslednji u nizu je M. M. (27) iz Novog Sada, koji je priveden zbog sumnje da je prisilio tinejdžera (16) na seks. Ovi alarmantni podaci poklapaju se i sa izveštajem Evropske policijske službe - Evropola da se tokom stanja uzrokovanog kovidom 19 širom sveta dečji život brzo još više pomerio od stvarnog sveta u virtuelni, što predstavlja veliku pretnju po njihovu bezbednost.

foto: Media Centar

Iskoristili pandemiju

- Seksualni prestupnici otkrili su primamljivu priliku za pristup široj grupi potencijalnih žrtava. Izveštaj koji smo objavili osvetljava pojačanu razmenu slika seksualnog iskorišćavanja dece putem interneta. Oni su pojačali su u vreme pandemije kriminalne aktivnosti na društvenim medijima, putem mreža vršnjaka i na mreži, veći je broj i pokušaja pristupa veb-lokacijama s materijalima seksualnog zlostavljanja dece - saopštili su iz Evropola i dodali:

- U nekim zemljama prijavljeno je i više prekršaja seksualnog zlostavljanja, poput internetskog nagovaranja i prisiljavanja.

Psihijatar Ivica Mladenović smatra da se povećan broj seksualnih napada na najmlađe tokom vanrednog stanja ne može vezati samo za klasične pedofile već i za sloj ljudi koji je u narodu poznat kao „psihopate“.

- „Psihopate“ nemaju superego, moralnost i odnos prema ljudima, oni su u dubini duše jako egoistični i narcistični i po svaku cenu žele da zadovolje svoje potrebe. U situaciji restrikcije socijalnih kontakata strah im je bio okidač i oni su tražili način da isprazne negativnu energiju. Deca su im tu bila najprihvatljivija opcija, jer su jako naivna, podložna manipulaciji, pa su mogli da ih namame i zlostavljaju - kaže naš sagovornik.

Pedofili vrebaju

Na sajtu Centra za prava deteta može se naći platforma namenjena mališanima kako bi prepoznali pedofila ili predatora na internetu, pošto je utvrđeno da deca od početka koronavirusa zbog specifične situacije više vremena provode na vebu.

- Ne prihvataj zahteve za prijateljstvo od osoba koje ne poznaješ. Ukoliko se dopisuješ sa nekim koga si upoznao preko interneta, a ta osoba od tebe traži da se slikaš ili snimaš na neprimeren način, da pričaš o seksu, raspituje se da li imaš dečka ili devojku, postavlja pitanja da li vaše dopisivanje neko čita ili nekome prepričavaš vaše razgovore ili te nagovara da brišeš prepisku, najverovatnije je u pitanju pedofil - navodi se na sajtu.

U Srbiji je najnovija izmena Krivičnog zakonika počela da se primenjuje od 1. decembra 2019, a prvi put je uvedena i kazna doživotnog zatvora za silovatelje dece.

IVANA JOSIFOVIĆ, SUDIJA VIŠEG SUDA

Moramo bdeti nad decom

l Ivana Josifović, predsednica UO Udruženja sudija i tužilaca i sudija Višeg suda u Novom Sadu, naglašava da se o ovoj temi, koliko god bila mučna i teška, mora pričati:

foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

- Roditeljima treba ukazivati na to koliko je, nažalost, ova pojava rasprostranjena. Vrlo često se susrećemo sa podacima o zlostavljanju dece. Nije mi namera da unosim nespokoj među decu i roditelje, niti decu treba držati u staklenim kavezima da bismo ih zaštitili. Moramo ih pustiti da imaju detinjstvo, ali moramo stalno bdeti nad njima, razgovarati s njima i upozoravati ih, vodeći računa da im ne usadimo strah od života, ali da im istovremeno ukažemo na potencijalne opasnosti.

foto: Kurir
foto: Kurir

Kurir.rs/ J. Ivić- B. Travica/ Foto: Shutter, printscreen, USTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja