BAGER MAFIJA! SRBI U NEMAČKOJ KRADU MAŠINE OD 200.000 EVRA: Služe se lažnim identitetom i operišu u velikom stilu!

BAGER MAFIJA! SRBI U NEMAČKOJ KRADU MAŠINE OD 200.000 EVRA: Služe se lažnim identitetom i operišu u velikom stilu!

Crna Hronika -

Balkanska "bager mafija" hara po Nemačkoj. Srbi i kriminalci iz regiona služeći se lažnim identitetom kradu skupe i moćne građevinske mašine teške i po više tona. Policija najčešće obustavlja istragu, a mašine završavaju na Balkanu.

Ovako nemački mediji izveštavaju o kriminalnoj grupi predvođenoj Srbima koja zadaje velike glavobolje vlasnicima firmi koje iznajmljuju ili prodaju ove mašine vredne i po 200.000 evra.

Trag vodi i do Srbije

- Kada je "gospodin Damir" u filijali kompanije "Cepelin" u Koblencu poručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vestervaldu. "Cepelin" je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom na to da je čovek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, mašina je isporučena brzo i bez dodatnih pitanja. Tek tri dana kasnije jedna službenica firme je uočila da je poručilac bagera možda kriminalac - piše nemački Špigl.

Nemački magazin napominje da su službenicu "Cepelina" upozorili iz saksonskog Baucena:

- Odmah je pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na građevini, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 evra - jednostavno je nestao.

Jedan očevidac kasnije je ispričao da je video da bager tovare na nov crveni "Mercedosov" kamion s hrvatskim tablicama. Radi se o profesionalnoj bandi koja operiše u velikom stilu. - Ogromne građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag bager mafije vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i BiH.

Mašine se prvo skladište u iznajmljenim halama. Počinioci tada menjaju tipske oznake, broj šasije. Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 utovarivača - konstatuje Špigl.

Uvek ista fora

- Lopovi uvek idu na istu foru: predstavljaju se kao obične mušterije, otvore račun i zvanično iznajmljuju mašine. A kako bi to postigli, uzimaju identitet uglednih kompanija. I "gospodin Damir" zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine - piše Špigl i naglašava da se radi o jednom poštenom preduzimaču. Dodaje se i da je banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting.

- Krađom identiteta bio je pogođen i Hajnrih K., vlasnik mašinogradnje u Minhenu. Nepoznate osobe su na njegovo ime poručile bager i druge mašine za građevinu kod Hamburga. Sve je nestalo bez traga - navodi ovaj list.

Nemoćni

Trka zeca i ježa

Građevine su često slabo čuvane, a javnost jedva da primećuje šta se tamo dešava. Retko bude svedoka koji su videli osumnjičene i koji ih prijave - piše Špigl, uz konstataciju da bi tehnika mogla da pomogne, poput nadzornih kamera i GPS odašiljača. Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju. Nemački list tako citira jednog saradnika "Cepelina", koji kaže da je to kao "trka zeca i ježa".

(Kurir. rs/foto:ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track